Kokt potatis. Foto: Janerik Henriksson/TT
Replik. Är veganer välkomna till Svenska kyrkan, frågar sig Astrid Norberg efter ett besök i sin lokala församling. Hon ger biskopar rådet att ta upp matfrågan under sina visitationer i församlingar.
REPLIK
Vi som fruktar de problem som kommer med de pågående klimatförändringarna behöver ta till oss av pågående forskning om hur vi kan leva på ett sätt som är bra för oss och för vårt klimat.
I Kyrkans Tidning (31 mars 2024) ger Pär Friberg, Jennie Högberg, Ajla Stenholz och David Stenholtz en intressant och kunnig beskrivning av hur vi alla kan hjälpa till att minska globala problem genom att äta växtbaserad kost, som har positiv påverkan på klimatet, miljön, hälsan och djurens situation. Pär Friberg och medskribenter behandlar situationer ”när det är dags att anmäla sig till en samling eller ett läger i Svenska kyrkans regi där det serveras mat”. Jag håller med dem om allt de skriver. Växtbaserad kost bör inte kallas specialkost.
Jag vill ta upp en annan mycket vanlig situation när en person ofta eller sällan besöker en kyrka och blir bjuden på kyrkkaffe eller en fin lunch vid stora högtider. I flera år har jag besökt kyrkor i Sverige, både tillhörande Svenska kyrkan och så kallade frikyrkor. Till kyrkkaffet har det inte funnits en vegansk smörgås eller kaka. Bröd är ofta veganskt så det vore varken arbetsamt eller dyrt att servera margarin och vegansk ost.
Jag har nyligen deltagit i en fin påsklunch med fisk, potatis och goda såser. När jag frågade om det fanns något veganskt fick jag svar att det fanns potatis. Det fanns inte ens margarin att äta till potatisen. Det hade inte varit dyrt eller mycket arbetsamt att bjuda på en morot, några ärtor och bönor.
Naturligtvis är det som Pär Friberg och medskribenter påpekar att nu ”har vi tillgång till en mångfald av livsmedel från växtriket och har möjlighet att laga både näringsriktiga och festliga rätter”. Veganer och vegetarianer bör få känna sig välkomna till kyrkan.
Det finns flera skäl att kyrkor bör se till att det finns ett växtbaserat alternativ till både kyrkkaffe och luncher. Jag håller också med Pär Friberg och medskribenter om att det är ”märkligt att Svenska kyrkan, som under lång tid har verkat för bistånd, inte har uppmärksammat sambandet mellan hunger och konsumtion av kött och mejeriprodukter”. Nu forskas om maträttvisa och Svensk kyrkan bör sätta sig in i den forskningen.
Slutligen vill jag ge våra biskopar rådet att ta upp matfrågan under sina visitationer i församlingar.
Astrid Norberg, professor emerita vid Institutionen för omvårdnad, Umeå Universitet
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.