Sverige är numera ett missionsfält och vi som kyrka behöver behandla det så, skriver Peter Stenman. Foto: Getty
Det finns stora utmaningar för kyrkan i Sverige med fallande statistik på många håll. Kyrkan har på flera sätt förlorat sina tidigare självklara roller. Samhället har förändrats mycket och vi behöver någon form av nyorientering som kyrka för att finna en väg framåt. Låt oss som kyrka återvända till vårt syfte; att vara delaktiga i Guds mission i världen.
Gud är kärlek och i sitt väsen självutgivande. Treenigheten är utsändande och utgivande till sin natur. Guds mission fanns därför redan innan Han skapade världen, utvalde Israel och formade kyrkan. Guds mission föregick oss som kyrka och formade oss som kyrka. Vi har som kyrka på så sätt både vårt ursprung och syfte i Guds mission. Därför kan man säga ”kyrkan har inte ett missionsuppdrag, utan det är missionen som har fått en kyrka”.
I Treenigheten sänder Fadern ut Sonen till världen, Sonen och Fadern sänder Anden. Sonen och Anden sänder sedan ut kyrkan i världen för att leva i Jesu efterföljd. Detta ser vi tydligt i bland annat Joh 20:21 när den uppståndne Jesus säger ”Som Fadern sänt mig sänder jag er.” Den uppskattade brittiska missionären och biskopen Lesslie Newbigin skriver om det här bibelordet att det är Jesu sändning som ”konstituerar kyrkan”. Alltså att hela vår tillkomst och syfte finns i att Jesus sänder ut oss som Hans kyrka i världen. Kyrkan är kallad att vara en missionell kyrka, alltså utsänd och missionscentrerad.
Ett annat viktigt bibelord för att se kyrkans syfte och uppdrag är det som kallas för missionsbefallningen i Matteusevangeliet sista verser. Där befaller Jesus sina lärjungar att gå ut i hela världen och göra lärjungar. Dessa skall sedan både döpas och läras att leva ett liv i Jesu efterföljd. Centralt i kyrkans uppdrag är därför att göra lärjungar. Alltså att dels vi som redan är med i kyrkan får växa i vårt lärjungaskap kring Jesus. Dels att människor som ännu inte känner eller följer Jesus ska få möjlighet att göra det.
Något som är så spännande med detta är då att varje lärjunge har fått som uppdrag att träna nya lärjungar. Vi har alla olika gåvor och förutsättningar, men tillsammans är vi kallade att göra lärjungar. Det påvisar den multiplicerande tillväxt som på många sätt var så tydlig i den tidiga kyrkan. Detta ser man även i dag runt om i vår värld.
Sverige är numera ett missionsfält och vi som kyrka behöver behandla det så. Vi bjuds av Herren att följa med honom i det han vill göra i vårt land. För att vi i än större utsträckning ska kunna följa med i Guds mission behöver vi orientera oss mer kring just Guds mission. Här tror jag att vi som kyrka har en process av nyorientering framför oss. Det betyder inte att vi behöver sluta med allt det goda vi gör som församlingar runt omkring i vårt land. Men vi behöver ta en ordentlig funderare över hur vi kan leva med Guds mission i centrum. En risk är annars att vi blir för självcentrerade som kyrka och fokuserade på vårt eget. Då kan vi gå miste om en del av det som Gud vill sända oss ut i. Här behövs en teologisk diskussion och fördjupning om synen på mission och kyrka.
Som kyrka räcker det inte att bara prata om missionen, vi behöver också kreativt leva ut den. Vi behöver då odla vanor och rytmer i våra liv som hjälper oss i detta. Tillsammans behöver vi i våra gemenskaper be och fundera på vilket sätt vi kan nå ut till människorna omkring oss. Vilka är vi sända till? Hur kan vi alltmer lära känna och välsigna dessa?
Avslutningsvis vill jag uppmuntra oss alla att be, fundera, läsa och samtala om vad det är att vara kyrka och leva ut Guds mission. Låt oss tillsammans alltmer upptäcka kyrkans missionella identitet och kallelse. Låt oss följa med Jesus i hans mission och göra lärjungar.
Peter Stenman
präst i Romelanda pastorat, Göteborgs stift
Peter Stenman är aktuell med en masteruppsats på det här ämnet som nu släpps som bok. Vill man läsa mer om den kan man gå in på www.missionellkyrka.se. Här
fyra Youtubevideos som berättar mer.
Som kyrka räcker det inte att bara prata om missionen, vi behöver också kreativt leva ut den.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.