Radiogudstjänst ett litet mästerverk

Gunnar Hillington Kvist präst, inriktning andlig fördjupning och gudstjänst

Foto:TT

Kanske har nu ett fönster öppnats för ytterligare en gudstjänst som kan slå i genom

Vi har i kyrkan en del gudstjänstformer som slagit i genom. ­Familjegudstjänsten i 1986 års handbok med sitt inledande Nu är Guds tid och lovsången Måne och sol. Taizégudstjänsten med älskade korta sånger som upprepas och fyller såväl kyrkorummet som hjärtat. Sinnesrogudstjänsten med personligt delande och den avslutande bönen Gud, ge mig sinnesro att…

Kanske har nu ett fönster öppnats för ytterligare en gudstjänst som kan slå i genom, vem vet. För radiogudstjänsten den 28 augusti var ett litet mästerverk.

Det var med lika delar intresse och förundran jag följde gudstjänsten i P1. Prästen Pontus Nilsen samtalar med Jesusforskaren Cecilia Wassén om Jesusbilden i dag. Oscar Fredriks kammarkör, under ledning av Jakob Bergman, svarade för väl valda körstycken som fogade samman och byggde struktur.

I den första halvan får vi ta del av ett samtal i tre delar. Bland annat om att Nilsen och Wassén delvis omprövat sin bild av Jesus. Vilket inte är helt lätt, men utvecklande och fördjupande. Det skedde efter mötet med Albert Schweitzer respektive en stipendievistelse i Jerusalem. Livsbejakande att få ta del av.

I denna del finns också mycket att lära för den som är intresserad av evangeliernas porträtt av Jesus från Nasaret. Möjlighet till lärande, helt enkelt. Det är inte varje dag en gudstjänstfirande församling möter en docent i Nya Testamentet och en präst som omprövat sin bild av Jesus.

I den andra halvan går vi, som Pontus Nilsen säger, med hjälp av kammarkören in i bönens värld. Och där förblir vi, gudstjänsten ut. Överlåtelsebön, orgelimprovisation och en förbön där varje ord bär. Mot slutet en, ska vi säga, konklusion, en minipredikan, några minuter fyllda av eftertänksamt innehåll. Som avslutande musik Karin Boyes Aftonbön i Eskil Hovlands tonsättning. Radiogudstjänsten denna vecka var ett litet mästerverk. Som smakar mer.

Samtal, lärande, bön och stillhet i ett tillgängligt och tryggt format. Ett heligt rum. Två välkända psalmer räcker långt, att sitta ner under gudstjänsten skapar här ett lugn, en stillhet.

Tänk om en gudstjänst i detta format, som komplement, skulle kunna växa fram i vår kyrka. Listan på teman kan ju göras lång, Jesusbild, gudsbild, bön, diakoni, pilgrimsvandring, mässa, jul…

Om så blir fallet får lärandet en ny plats. Än fler finner kanske, till sin förvåning, att de delar kyrkans tro. Kanske får vi till och med ett gudstjänstformat som slår i genom.

Gunnar Hillington Kvist
präst, inriktning andlig fördjupning och gudstjänst

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Helene Fransson Sturefelt
Jag har motsatt uppfattning. Gudstjänst är bibelläsning, bön, psalmer. Föreläsning har sin plats före/ efter gtj'en, men inte under tiden! Prästen hade svårt att hitta in i bönen efter gamle Schweizers kritik. Bättre rubrik "Vi har inte förstått Jesu tidsperspektiv.