Vänta med överord och hårdvinklingar

Bo Herou KR för en levande kyrka

Kyrkomötet 2023. Foto: Marcus Gustafsson

I kyrkomötet råder en tilltagande partipolitiseringen. Det visar debatten och beslutet om anmälningsplikten.

Diakonin och informationsplikt om papperslösa. Så lyder den lakoniska rubriken på en motion av en socialdemokratisk ledamot till årets kyrkomöte.

Motionären oroar sig för att Svenska kyrkans diakoner ska tvingas anmäla papperslösa invandrare som söker kontakt med vår kyrka. En utredning till kyrkostyrelsen med konsekvenserna av en sådan lagstiftning föreslås utredas. Vidare skulle utredningsuppdragets slutsatser framföras vid ett framtida remissförfarande.

I alla sin enkelhet en inte orimlig tanke som omsatts till en motion. Värre motioner såg vi under kyrkomötet.

Men vad döljer sig bakom motionen? Jo, ren partipolitik.

Motionären målade upp en bild i debatten att de som inte instämde i motionens slutsatser var ”mer än lovligt naiva”. Ett omdöme som fick åtminstone mig att reagera.

Faktum är att regeringen, genom ett tilläggsdirektiv, gett en sittande utredning i uppdrag att se över möjligheten att införa en anmälningsplikt för offentligt anställda. Alltså då enligt lag anmäla personer som inte har rätt vara i landet till polisen eller Migrationsverket. I nästa led då troligen utvisning.

Uppenbart är att en eventuell framtida lagstiftning inte gäller Svenska kyrkans diakoner. Ty de är inte offentligt anställda. Detta tycks ha gått motionären förbi.

Varför då motionera i ett ärende som inte drabbar kyrkans diakoner?

Jo, det är här partipolitiken kommer in. Genom att sprida uppgifter som att utredningsuppdraget blir lag och då förtiga att det inte rör kyrkans diakoner är, enligt min uppfattning, falskt.

Tyvärr är detta ett tecken på den tilltagande partipolitiseringen i kyrkomötet. Och i denna politisering har i debatten inräknats bland annat de ”mer än lovligt naiva”. De som har en annan åsikt än den socialdemokratiske motionären.

Låt så vara, men värt att säga är att jag i debatten redogjorde för min inställning: Vänta med överord och hårdvinklingar.

Nu tyckte kyrkomötets ledamöter inte som jag. Med två tredjedels röstövervikt fick motionen bifall.

Men se istället till att väcka opinion mot tanken på informationsplikt om papperslösa. Enligt min uppfattning en bättre väg än att sprida felaktiga uppgifter.

Sedan anser jag personligen utredningsuppdraget är djupt olyckligt. Det som nu kommer att ske, enligt min uppfattning, är att mängden anonyma anmälning kommer att öka väsentligt. Och med det misstron och polariseringen  i kyrkan och  i samhället.

Bo Herou
KR för en levande kyrka

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Roger Larsson
Motionen var nog korrekt skriven - utreda hur kyrkans anställda behöver förhålla sig till en eventuell "angiverilag" - vågar man t.ex. hänvisa till sjukvården? Alla i debatten höll sig dock inte till detta, även de som borde vetat bättre. Det märkliga är att kyrkomötet försöker begränsa utredningsarbete, men här startar vi en utredning på väldigt oklara grunder. Normalt brukar utredningar dras igång, av kyrkokansliet, när förslag finns under remisstiden. Så skulle ha skett även denna gång. Utredningen skulle ju kunna komma fram till att det går inte ändra lagen på detta sätt...
Krille
Lite konstigt när en kyrkopolitiker (från KD) anklagar andra för att driva partipolitik! När blev KD ett opolitisk parti?
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift