Yrkesförbud för ­pensionerade präster?

Anders Novak kyrkoherde emeritus, prost
En präst får inte ta betalt av brudpar, dopföräldrar eller dödsbon för utförda önskade tjänster. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkotillhöriga vill att de tjänster som de önskar få utförda vederbörligen ska ersättas

Genom de senaste årens beslut i kyrkomötet och kyrkokansliet har det i praktiken införts ett yrkesförbud för pensionerade präster. En präst får inte ta betalt av brudpar, dopföräldrar ­eller dödsbon för utförda önskade tjänster.

Om en pensionerad präst vill tillgodose tidigare konfirmanders, eller andra tidigare kontakters önskemål, får vederbörande hoppas att pastoratet där förrättningen äger rum, ger henne/honom ersättning för arbetet.

Men det finns inget åläggande för pastoraten att göra så. De kan göra som de vill. Antingen: ”Du är välkommen och Du får ett förordnande ” (det vill säga betalt) eller ”Du är välkommen att döpa/viga/begrava, men Du får inget betalt”.

Detta gäller ju även präster i aktiv tjänst som ställer upp på sina lediga dagar i andra församlingar för människor de har nära kontakt med. Detta måste ses som dålig medlemsvård. Kyrkotillhöriga vill att de tjänster som de önskar få utförda vederbörligen ska ersättas. ­Annars kan de ställas in.

Det är också diskriminerande mot de pensionärer, som med klena pensioner, förväntas tjänstgöra utan ersättning. ­Något måste göras åt detta missförhållande!

Anders Novak,
kyrkoherde emeritus, prost

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift