Här bjuder församlingarna på 9 goda idéer i coronatid

Norrfjärdens församling har köpt in värmande grillar för samtal och kaffe utomhus.Foto: Maria Johansson/Piteåtidningen

Kreativiteten är stor runt om i landet när det gäller att hitta lösningar i coronatider. Här är ett urval goda idéer från olika församlingar. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Corona Tips
Norrfjärdens församling har köpt in värmande grillar för samtal och kaffe utomhus.Foto: Maria Johansson/Piteåtidningen
1. Boka kantorn för privat sång
I Sundsvalls församling kan man boka kantorn Kersti Ålander för en privat sångstund i kyrkan under adventstiden. Foto: Evelina Ytterbom

 I Sundsvalls församling kan man boka kantor Kersti Ålander och Skönsmons kyrka för att sjunga och lyssna på sina advent- och julpsalmsfavoriter, utan kostnad. Det går bra att komma själv, med en vän eller de man bor med. Högst sju personer. Kersti Ålander spelar orgel och sjunger med från läktaren.

– Jag tror att det är många av oss som saknar sången och våra traditionella psalmer så här års. En del av oss behöver dem för att känna julstämning. Det är som en julklapp från mig och församlingen till våra församlingsbor tänker jag.

Hon fick idén av en kantorskollega i Örnsköldsvik som gjort ungefär samma sak, men satte sin egen tvist på det. Den som bokar får välja mellan fyra och fem psalmer, både från svenska och finska psalmboken.

– Det känns viktigt och bra att inkludera båda psalmböckerna. Vi har jämförelsevis ganska många gudstjänster som är på finska eller tvåspråkiga här.

2. Dela ut hyacinter vid matbutiker
Foto: Getty

När åttapersonersregeln infördes och det blev svårt att ha vanliga samlingar bestämde sig anställda i Stenstorps pastorat för att gå ut och möta människor. Två och två stod präster och annan personal vid tre matbutiker i pastoratet, under tre dagar. För att samtala med folk och dela ut hyacinter.

– Det gick jättebra och kändes väldigt meningsfullt. Vi delade ut drygt 500 hyacinter. Det var något för folk att ta hem och vårda, som en symbol för att något växer och spirar, ett hopp för framtiden, säger vikarierande kyrkoherde Maria Ytterbrink.

Många frågade om hur kyrkan tänker kring aktiviteter nu, några ville prata om ensamhet. De var många i pastoratet som tillsammans kom på idén. Att det blev just vid mataffärer är för att många rör sig där.

– Det finns inget stort centrum i Stenstorp, men det finns de här tre matbutikerna som är bra mötesplatser. Vi har pratat om att göra något liknande inför jul, men att då dela ut något annat än hyacinter.

3. Andakt för hemkörning
Beställ en andakt av kyrkoeherde Johannes Lindh.

 Broby-Emmislövs församling i Lunds stift ska börja med ”utkörning” av andakter inför jul. Den som vill kan kontakta församlingen och beställa hem en andakt till sig själv, en vän eller släkting.

– Vi vet inte vilka som kan tänkas beställa det här ännu, men vi hoppas att några tycker det är en kul grej och ett sätt att skapa julstämning. Det kanske är lättare att beställa till någon annan än till sig själv, säger kyrkoherde Johannes Lindh.

De som kommer åka ut till folks hem är unga vuxna som gör volontärarbete i församlingen, som har fått tid över nu när mycket av verksamheten har ställts in. Väl på plats kommer de sjunga sånger, läsa en liten bibeltext och be Fader vår tillsammans utanför dörren.

– Som en variant av Christmas carols i England, då man sjunger julsånger utanför folks dörrar. Det kan bli ett gott möte med folk i all enkelhet.

4. Julmusik från kyrktornet
Foto: Getty

 I december bjuds det på coronasäker julmusik på trumpet från kyrktornet i Vantörs kyrka och från utomhusterrassen i Hagsätra kyrka.

– Eftersom våra kyrkor ligger mitt bland bostadshus kan man öppna sitt fönster eller gå ut på balkongen och lyssna. Det blir lite adventsstämning att avnjuta hemifrån, säger kyrkoherde Helena Inghammar.

Julmusiken utomhus är samtidigt en manifestation för att uppmärksamma årets julinsamling.

5. En värmande mötesplats

Norrfjärdens försanling har köpt in kokkaffepanna och två utegrillar av större modell, berättar Piteåtidningen.

– Hit kan man komma, slå sig ned på en bänk, dricka kaffe och värma sig vid elden. När man inte kan besöka varandra hemma kan man träffas här i stället. Det kanske inte kommer att vara plusgrader och snöfritt i all evighet, men så länge det går håller vi grillarna tända, säger kyrkoherde Mirjam Eriksson till tidningen.

6. Digitala lunchsamtal
Bild: Getty

Björn Helgesson, präst i Olaus Petri kyrka, Örebro, bjuder in till digitala samtal via Zoom när det inte går att träffas fysiskt. Han har bland annat bjudit in till teologiska samtal kring Martin Hägglunds bok Vårt enda liv den 2 januari, och till återkommande lunchsamtal på tisdagar. Alla som vill är välkomna att delta.

– Hittills har jag haft tre digitala lunchsamtal men det har inte varit någon större uppslutning kring dem ännu. Det här är något som jag tänker hålla på med ett tag och jag tror att det kan ta tid att få i gång, många är inte vana vid den här typen av samtal via Zoom.

Björn Helgesson leder lunchsamtalen utifrån aktuella samhällsfrågor och nyhetshändelser. Men alla som är med får påverka innehållet. Det är fritt fram att äta lunch framför skärmen under tiden.

7. Vädersäker mässhake
Kläder efter väder gäller för prästen Magnus Haglund under utomhusmässan vid Kastalakyrkan. Foto: Mona Davidsson

Sedan i våras har Kastalakyrkan erbjudit utomhusmässor, ”klockstapelmässor”. Sedan de striktare restriktionerna infördes har de utökats till (minst) fyra gånger i veckan.

Det är kläder efter väder som gäller – så en församlingsmedlem sydde en regnsäker mässhake till prästen Magnus Haglund. Den är även är försedd med reflexer.

Svenska kyrkan Kungälv-Ytterby är en av de församlingar som har haft öppna gudstjänster sedan i våras. I och med åttagränsen har församlingen ställt om ett varv till och erbjuder ett stort antal mässor och gudstjänster med platsbokning.

 

8. Youtubeprogram om dolda kyrkrum

Borensbergs pastorat har gjort youtubeprogrammet ”Dolda utrymmen”. När barn- och ungdomsverksamheten ställdes in i början av pandemin fick barn- och ungdomsledare Emma Johansson tid över, och började fundera.

– Från början var idén att hitta lite mer spännande saker i kyrkorna, som kunde intressera yngre. Men det var mest äldre som tittade och då gick det över till mer av ett historieprogram.

I varje avsnitt går Emma Johansson, som är programledare, runt i en av pastoratets kyrkor. Hon visar och berättar om utrymmen som man vanligtvis inte får se i kyrkorna. Till exempel vindar och källarrum. 

9. Satsning på personalen

I Borensbergs pastorat har pandemin också lett till en större satsning på arbetsmiljö. Pengar som ”blev över” när verksamhet ställdes in i våras har ombudgeterats till arbetsmiljöfrämjande åtgärder, enligt beslut från kyrkorådet.

– Det är jättehärligt för personalen att känna sig prioriterad i en så svår tid. Att pengarna inte bara läggs på hög för framtiden, säger kyrkoherde Ilona Degermark.

En större satsning på arbetsmiljö var sedan tidigare planerad att starta nästa år. Men kunde alltså tidigareläggas med oanvända pengar i årets budget,
460 000 kronor.

– Nu när det är svårt att ha fysiska möten har vi börjat med andra satsningar som till exempel att byta ut alla skrivbord till höj- och sänkbara.