Alundagängets bästa trerätters-tips

Trerätters med herrarna - under ledning av husmor Berit Lidén. Foto: Lars Rindeskog
Trerätters med herrarna - under ledning av husmor Berit Lidén. Foto: Lars Rindeskog

Varannan tisdag äter ett gäng herrar från Alunda middag tillsammans i församlingshemmet. En trerättersmiddag som de själva tillagat med husmor Berit Lidén som handledare.

Här är deras bästa tips.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Trerätters med herrarna - under ledning av husmor Berit Lidén. Foto: Lars Rindeskog
Trerätters med herrarna - under ledning av husmor Berit Lidén. Foto: Lars Rindeskog

Traditionen med tisdagsmiddagarna har funnits i tjugofem år och är mycket populär.

Favorit bland förrätterna är toast Skagen. Strömming och potatismos toppar listan för varmrätter och en enkel fruktsallad är populär som efterrätt.

- Det här är det roligaste som kyrkan har hittat på, säger Sture Andersson. Man vänder sig till en grupp herrar som har behov av både kunskap och samvaro.

1 Våga starta

Det är så roligt att se herrarna våga mer och mer i köket, säger husmor Berit Lidén.

I Alunda arrangerade Svenska kyrkan matcirkeln första gången för 25 år sedan. Idén fick dåvarande diakonen Ulla- Greta Ståhlberg. Tanken var att lära nyblivna änkemän att laga mat.

- Men det kom inte bara änkemän utan många andra också. Idag är det änkemän, gifta, särbos och ungkarlar, säger Berit Lidén, som varit med från början. Men det är bara män.

Foto: Lars Rindeskog
2 Enkla recept

Favorit bland förrätterna är toast Skagen. Strömming och potatismos toppar listan för varmrätter och en enkel fruktsallad är populär som efterrätt

3 Inte för många ingredienser

Recepten som husmor Berit Lidén väljer är ganska enkla och ingredienserna är inte särskilt många.

Till Evas goda lax behövs lax, pesto och crème fraiche till exempel. Och salt och peppar förstås.

Foto: Lars Rindeskog
4 Husmanskost

Visst kan det vara spännande med albansk bönragu eller granmarinerat lamm. Men välj hellre vanlig husmanskost som de flesta tycker om.

Strömming och potatismos står högst på listan av populära maträtter när herrarna i Alunda själva får välja.