Kliv närmare, korta ner och tänk på ljudet

Dålig bild kan tittarna stå ut med, men se till att ljudet är bra. Foto: Nora Lorek

Det är inte hur avancerad tekniken är som avgör om ditt rörliga material går genom skärmen eller inte.

En vanlig mobiltelefon räcker för att sända fina gudstjänster. Men det gäller att tänka om, kliva närmare och våga avgränsa rummet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Dålig bild kan tittarna stå ut med, men se till att ljudet är bra. Foto: Nora Lorek

Teknik, juridik och tilltal. Det är de tre viktigaste sakerna att tänka på för en den som lägger ut rörligt material, säger Jan-Allan Stefansson, strateg för rörlig bild på Svenska kyrkan.

Det går att göra mycket med mobilen. Stativ, mobilhandtag, mikrofon och lampa är bas­utrustning. Många gör det förvånansvärt bra med enkla medel, säger Jan-Allan Stefansson.

– När församlingar vill ha råd brukar jag fråga hur just de har de hos sig. Vilka är förutsättningarna, vilka personer finns och vilken teknik har de nu? När jag vet kunskapsnivån kan jag ge råd utifrån det.

Det gäller dock att sprida kunskapen i arbetslaget och inte lägga allt på en person.

– Många har fått göra insatser – pedagoger, musiker, konfirmandledare och vaktmästare. Vi har gått igenom tio års utveckling på några månader.

Inspelade inslag är oftast enklare både tekniskt och juridiskt. Juridiken handlar om utgivningsbevis, GDPR, STIM och andra rättighetsfrågor.

En livesändning ställer väldiga krav på den som spelar in. Spelar man in blir det lättare att anpassa sig för att gå genom rutan.

– Det går inte att bara riva av en högmässa. En gudstjänst på 20–25 minuter med fint ljud, fin bild och bra tilltal kan man filma med bara mobiltelefon och få jättebra.

Jan-Allan Stefansson tipsar om att kliva närmare dem som deltar, för att få ett personligt tilltal. Då är det snarast en fördel att det inte finns några besökare i kyrkan. Det finns inget egenvärde i att visa upp själva kyrkorummet, utan det gäller att anpassa sig efter mediet.

– Man måste krympa spelplanen och få till närheten. De som medverkar får komma till kameran, det går inte att stå i predikstolen. Att trycka upp en lampa i ansiktet på prästen kan göra stor skillnad!

Och så får man inte glömma det där med ljudet.

– Dålig bild man leva med, men dåligt ljud förstör allt.