Många vinster när juniorer hjälper äldre

Melizza Fransson, Flora Sandberg, Madicken Andersson och diakoniassistent Sanna Högelius (stående) har packat veckans beställningar. Foto: Charlotta bäckström

Barnverksamheten fick ställa in, och samtidigt blev många äldre isolerade på Hasslö i Blekinge skärgård. Då började Nättraby-Hasslö församlings juniorer leverera matkassar till de som inte kunde handla själva.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Barn och unga
Melizza Fransson, Flora Sandberg, Madicken Andersson och diakoniassistent Sanna Högelius (stående) har packat veckans beställningar. Foto: Charlotta bäckström

I över ett år, varje vecka utom de två långfredagar som passerat sedan pandemin och dess restriktioner drabbade oss alla, har kyrkans juniorer på Hasslö i Blekinge skärgård packat matkassar och levererat till öns gamla och sjuka.

– Barnen har varit helt enastående i det här att de inte tappat modet under den här långa tiden, säger Sanna Högelius i Nättraby-Hasslö församling.

Hon har jobbat med barn- och ungdomsverksamheten i två år. I augusti förra året blev hon anställd som diakoniassistent. Då hade Sanna Högelius redan hållit i gång projektet med matleveranserna i ett halvår.

Så fort den ordinarie verksamheten ställdes in började hon fundera på hur hon skulle kunna involvera barnen i församlingen i stället. Att skapa kontakter mellan äldre och yngre och samtidigt göra praktisk nytta kunde förenas i detta att hjälpa till att handla.

– Jag kände på en gång att det fanns så många vinster i det här – diakonalt och pedagogiskt. Barnen får så mycket, de får känna ansvar, de lär sig medkänsla, de känner att de är viktiga och att de kan hjälpa till.

Rent praktiskt blev det också något att fylla fritiden med när inget var som vanligt.

– Deras fritidsaktiviteter ställdes in och många blev sittande hemma. Det här blev ett sätt att komma ut och träffas.

I början var det mest privatpersoner som fick leveranser, men det ebbade ut efter ett tag. När restriktionerna skärptes och det blev besöksförbud på äldreboendet kontaktade Sanna Högelius mataffären på orten.

– Jag frågade dem om vi kunde hjälpa till med leveranserna till äldreboendet, och sedan ställde idrottsföreningen upp med att köra en större skåpbil.

Barnens uppdrag blev att packa beställningarna, som butiken sedan fakturerar kunderna för i efterhand.

– De får en lista i handen med beställningen, packar kassarna och ställer dem på en stor mjölkvagn. Och så kör idrottsföreningen i väg med allt till äldreboendet, berättar Sanna Högelius.

Flora Sandberg plockar ihop en beställning från öns äldreboende.
Madicken Andersson plockar ihop en beställning från öns äldreboende.

Så har det fortsatt, trots att pandemin har pågått längre än någon hade kunnat ana i början. Sanna Högelius är själv med och packar kassar tillsammans med juniorerna, men nu har många av dem hållit på så länge att de klarar sig bra på egen hand.

– Inför vissa storhelger har vi kanske levererat på torsdagar i stället, och under sommaren var det lite mer skralt, men det var alltid tre, fyra stycken som kom och hjälpte till.

En kärna på 10–12 juniorer har varit med hela tiden, och för att det inte ska bli för trångt i butiken turas de om att antingen vara fyra som går två och två, eller tre som packar beställningar var för sig. Ett sms skickas ut till de som ska hjälpa till den här veckan, och så är de med i tur och ordning.

Sanna Högelius är imponerad av deras uthållighet.

– De fick en fin julklapp från butiken, som en uppmuntran, men det är inte därför de gör det. De känner att de har ett ansvar och att de är behövda.

Att ge upp, eller sluta med leveranserna, har aldrig varit aktuellt.

– Det är mitt bästa tips, att inte tappa modet. Att inte ge upp, utan att fortsätta så länge det finns ett behov. Nu har det pågått så länge att vi inte ens ställer oss den frågan.

Visionen är att vi kan fortsätta när pandemin är över, besöka äldreboendet, lyssna på de äldres livsberättelser och sjunga någon sång för dem. Sanna Högelius, diakoni­assistent.

Men det är inte bara jobb och slit på fredagarna. När alla beställningar är packade blir det lite lekar på en gräsplätt utanför butiken.

– Då brukar det komma några fler också som hänger på sina cyklar i närheten. Det är en annan anledning till att vi kunnat hålla ut så länge. De tycker det är kul att det händer något! De får komma ut, träffas, göra något annat och inte bara sitta inne och spela dataspel.

Projektet har fått mycket uppmärksamhet, inte minst från de äldre själva.

– Barnen har fått höra av äldre som är ute och promenerar att ”Å, är det ni som levererar till oss” och ”Vi är så tacksamma!”.

Melizza Fransson packar varorna i kassar. När alla kassar är klara kör idrottsföreningen Hasslö Goif dem till äldreboendet.

Men folk i gemen kommer också med positiva kommentarer och det tror Sanna Högelius kommer ha effekt långt efter att pandemin är över.

– Det ger mycket tillbaka. Det här är att bygga broar, och långsiktigt har vi lagt grunden för en kontakt. Det är visionen i alla fall, att vi kan fortsätta när pandemin är över. När allting lättar hoppas vi att vi kan gå och besöka äldreboendet och träffa de äldre. Få lyssna på deras livshistorier och kanske sjunga en sång för dem.

Hasslö är en del av Nättraby-Hasslö församling, och är ett litet samhälle med knappt 1 700 invånare.

Men på grund av generationsskifte och inflyttning är det inte självklart att alla känner alla. Det är många nya ansikten i samhället, inte minst barnfamiljer.

För Sanna Högelius är det därför extra roligt att kyrkan syns i ett praktiskt sammanhang.

– Det är viktigt att kyrkan blir levande i bygden, att vi blir synliga i en så här central roll och inte bara kör på med digitala aktiviteter. Det är att bygga relationer.

Fakta: Uthållighet viktigt för att bygga relationer

Varje fredag samlas de juniorer vars tur det är att hjälpa till vid lokala mataffären. De får listor med beställningar och packar i kassar. Idrottsföreningen Hasslö GoIF kör kassarna till äldreboendet.

Diakoniassistent Sanna Högelius bästa tips till den som vill driva ett projekt under lång tid är att låta barnen känna att de behövs och inspireras av dem att inte tappa modet.
– Fortsätt så länge det finns ett behov!