Så jobbar rekordförsamlingen

Prästen Daniel Lindén och ungdomsledaren Malin Ahlgren leder konfirmandarbetet i Kolsva. Foto: Göran Tonström

Malma församling har bland de högsta konfirmandsiffrorna i landet.

Här konfirmandteamet sina 5 bästa tips för ett framgångsrikt arbete.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Prästen Daniel Lindén och ungdomsledaren Malin Ahlgren leder konfirmandarbetet i Kolsva. Foto: Göran Tonström
1 Samarbeta med skolan

Hitta former som är ömsesidiga. Kyrkan ska inte bara få utan också ge.

Malin Ahlgren är barn- och ungdomsledare i församlingen - men också i skolan. Hon blir därför en brygga mellan skolan och kyrkan.

– Visst underlättar det att jag är med dem i skolan, att jag känner varenda en och kan påminna om att det är konfirmationsundervisning i kväll.

2 Avsätt rejält med resurser

Konfirmanderna är kyrkans framtid. Då måste det också få kosta.

Konfirmandarbetslaget består av två pedagoger, en musiker och en präst som alltid finns med och det gör att man kan ha flera olika inriktningar.

Någon gång har alla fått prova på att spela olika instrument, en annan har man haft yoga. Varannan träff avslutas med ung mässa.

– Det satsas medvetet resurser i pastoratet för att upprätthålla detta för det finns så många olika behov i den här gruppen av ungdomar, säger Daniel Lindén.

3 Unga ledare

Arbeta med assistenter, ungdomar som själva nyligen konfirmerats.

- Det är en resurs som betyder mycket för oss. Det ger också dem en ledarskapsutbildning som de sen kan använda i sina cv:n, säger prästen Daniel Lindén.

4 Ha uthållighet

Sätt ett smart och realistiskt mål och höj ribban försiktigt.

– Vi utvärderar ständigt och deltar i kontraktssamarbeten kring konfirmander. De får ha roligt och det underlättar när man sen ska prata om allvarliga saker som döden. De lär sig vad kyrkan står för, bortom fördomar.

5 Prata både tro och liv

Se till att det blir en god stämning i gruppen och våga samverka i kontraktet och stiftet.

– Man måste se till att det blir en bra stämning i gruppen, bygga in upplevelser och våga samverka i kontraktet och stiftet. I Västerås stift samlas runt 1 200 konfirmander i domkyrkan på våren till en stor träff som brukar vara mycket uppskattad, säger Malin Ahlgren.

– Vi ska konkurrera med all fritidsverksamhet, fotboll, ishockey, ridning. Därför är det viktigt med tillgänglighet och enkelhet. Att gå från skolan och hit, få fika när man kommer, vara här och uppleva något bra förhoppningsvis. Och det funkar uppenbarligen, säger Daniel Lindén.

– Det finns en stor nyfikenhet och man ska inte vara rädd att stå för det som kyrkan är. Vi har ju en hel del att erbjuda. Samtal om döden, livet, relationer som gått sönder, sex och kärlek – där är vi det naturliga bollplanket.