– Vi lärde oss mycket under den första säsongen vi använde oss av den här metoden, säger Sofia Rehn, Värmdö församlings kyrkogårdschef, som också är aktiv i SSIB, Stockholmsregionens samarbetsorgan i begravningsfrågor.
– När vi började med effektiva mikroorganismer för kompostering i somras, blandade vi i lite för mycket, som pinnar och jordklumpar. Inför den här säsongen ska vi sila bort det som inte bryts ner så lätt.
Det hela går till så att komposten vattnas med mikroorganismer som blandats ut i vattnet. Komposten täcks över med en lufttät presenning under två veckor. Under den tiden arbetar mikroorganismerna genom att mjölksyrebakterierna i dem gör det möjligt för jästsvamparna att skapa förutsättningar för ytterligare en organism, så kallade fototropa bakterier. Tillsammans bryts det organiska materialet ner snabbt.
Därefter blandas komposten med annan jord. Efter blandningen får jorden med kompostmaterialet ligga till sig och efter totalt fyra veckor finns bra jord färdig att plantera med på kyrkogården. Mikroorganismerna köps i femlitersdunkar och doseras med decilitermått.
– Fördelen med det här är att vi kan använda komposten effektivt och att det går fort att få fram ny jord. Tanken är fin att mikroorganismer tar upp näring från något som redan använts för att använda det igen på ett sätt som dessutom ger motståndskraft mot olika typer av angrepp hos växterna.