Svenska kyrkan är med i julruschen i gallerian i Avesta centrum, Västerås stift. Med soffa, musik och fairtrade-produkter möter två pastorat människor på ett helt nytt sätt.
Mitt i raden bland alla butiker i gallerian, mellan en smyckesbutik och en reseförsäljare, lyser en skylt med Svenska kyrkans logga. Den har alldeles nyss kommit upp, i oktober öppnades butiken som egentligen inte alls är en butik.
– Det viktigaste för oss är att vi möter de boende i Avesta kommun i deras miljö där de rör sig. Människor brukar annars komma till oss på vår arena där vi är trygga. Egentligen kan det vara jätteläskigt för oss att kliva in här med vår verksamhet, men det har gått jättebra.
Det säger diakon Kerstin Berglund i Avesta-
Grytnäs pastorat som leder projektet tillsammans med diakon Gun-Britt Isaksson i By-Folkärna pastorat.
Båda två har funderat över en samverkan mellan de båda pastoraten under många år. Båda två ville också hitta ett sätt att finnas ute bland folk och de har i flera omgångar pratat med ägaren till gallerian. I våras fick de en lokal i källaren, men den tackade församlingarna nej till.
– Det är ju ingen som rör sig i källaren, alla är ju här bland butikerna, säger Gun-Britt Isaksson.
I juli hörde ägaren av sig igen och berättade att det fanns en annan lokal ledig mitt bland alla affärer. Diakonerna gillade den och i slutet av augusti fick de klartecken från kyrkoråden. På sex veckor satte Kerstin Berglund och Gun-Britt Isaksson ihop en projektplan, ordnade tillstånd och knöt producenter till sig. De lade även upp ett schema med präster, diakoner och ideella från båda pastoraten som turas om att vara i lokalen.
– Det här är en mötesplats och en fantastisk kontaktyta eftersom vi är så många olika personer som tjänstgör. Men det skulle aldrig fungera att bara ha en plats där man kan sitta ner och prata. Vi är inte så frimodiga i det här landet, säger Kerstin Berglund.
– Vi är som utlandskyrkorna, de har lite försäljning också bredvid den vanliga verksamheten. Och det som vi säljer finns redan att köpa i många församlingshem och kyrkor.
Två kvinnor stressar förbi i gången utanför men de stannar tvärt och svänger in.
– Hejhej, säger Gun-Britt Isaksson. Kvinnorna stannar vid handdukarna vävda i lin som ligger uppradade på en soffa och upphängda på väggen. Volontär Hildur Ihrén hjälper dem.
Ytterligare en kvinna kommer in. Hon stannar mitt på golvet och slår ut armarna i en stor kram.
– Men hej!, säger Gun-Britt Isaksson glatt.
– Hur är läget? Den korta eller långa versionen?
Gun-Britt Isaksson pratar en lång stund med kvinnan, de sätter sig i soffan och en äldre kvinna sjunker ner bredvid. Gun-Britt vänder sig mot henne:
– Men god dag, god dag! Är allt bra med dig? Är du på väg hem?
På söndag är det julskyltning i gallerian och Svenska kyrkan har extra öppet precis som de andra affärerna. Kerstin Berglund och Gun-Britt Isaksson har laddat med prylar för att möta julruschen och det ska serveras kaffe och rulltårta hela dagen. Att församlingarna blir en del av en köp- och säljverksamhet ser inte Kerstin Berglund som ett bekymmer. Hon skakar på huvudet:
– Det där har aldrig varit något problem för oss. Vi säljer saker i kyrkorna också, vi ger inte bort något gratis, säger Kerstin Berglund.
– Jag tror att människor får ett avstånd till shoppingen när de kommer hit. Vi är ett alternativ, här får man sitta utan att handla.
Gun-Britt Isaksson inflikar:
– Men vi ska inte konkurrera med de andra butikerna. Vi ska ha sådant som är specifikt för oss.
Diakonerna har fått många frågor om utbudet, till exempel har besökare efterfrågat både Biblar och psalmböcker som de inte hade tänkt på skulle finnas till försäljning. Och de har fått svara på mycket, som till exempel om Svenska kyrkan tror på reinkarnation.
– Många har också stått utanför och tittat in. Någon sa att nej, jag tillhör inte kyrkan och då har vi sagt att man kan så klart komma in ändå, säger Kerstin Berglund.
– Och jag fick häromdagen en fråga från en kvinna som skulle till röntgen. Hon sa: Kan du be för mig? säger Gun-Britt Isaksson.
– Det skulle aldrig ha hänt i församlingshemmet eller i kyrkan. Men de kommer hit, för att det är så enkelt.
5 tips!
✔ Se till att kyrkoherdar och kyrkoråd är med på idén.
✔ Tänk igenom noga vad målet med verksamheten ska vara.
✔ Skriv en projektplan och håll er till den – glöm inte att utvärdera!
✔ Ta kontakt med köpcentrets ägare och med ortens köpmannaförening
✔ Ha tålamod!
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.