Här växer en biblisk hälsoträdgård utan brådska

Svedala församling

Trädgården i Svedala församling sköts av en grupp, kallad Kärnan, som arbetstränar. Lizette Persson var en av deltagarna. Nu arbetar hon tillsammans med kyrkogårdsarbetaren Anette Seheden. Foto: Johan Bävman

Genom att kombinera idén om en trädgård med bibliska växter med arbetsträningsverksamhet har Svedala församling förvandlat obrukad mark till en prunkande oas.  

Två år är en kort tid för en trädgård. Men på dessa två år har den bibliska hälsoträdgården i Svedala i Lunds stift gått från äng till en tydlig markerad ram av bokhäck, grusbelagda gångar och fruktsamma odlingar. 

I början av april ligger större delen av trädgården i träda i väntan på värmen, men när Kyrkans Tidning besökte Svedala i september var situationen en annan. Då gassade solen och i rabatterna prunkade fortfarande blommor. Växthusen, som var nya förra året, var fyllda till brädden.  

Gruppen Kärnan går runt bland växthusen och planteringslådorna som de själva byggt och plockar zucchini, rödbetor och morötter. 

– När vi kom tillbaka från ­semestern var det minst 41 gurkor, sen slutade vi räkna. Och de har fortsatt att komma, berättar Lizette Persson. 

Första spadtaget togs 2021

Kärnan är en form av arbetsträning samordnad av Svedala församlings diakoner. Lizette Persson var dess första medlem, men är numera anställd av församlingen som en länk mellan diakonin och kyrkogårdsförvaltningen.  

Dennis Jensen

De första spadtagen till den bibliska hälsoträdgården togs av kyrkogårdsförvaltningen i slutet av 2021 och församlingens ansvariga känner sig långt ifrån klara med trädgården. Det är ett projekt som får växa fram från år till år. 

– Projekteringen för den bibliska trädgården gjordes innan Kärnan var påkommen. Det kom på tal under hösten innan vi började anlägga, så det passade bra att koppla ihop dem, säger kyrko­gårdschef Dennis Jensen. 

Hittade till hälsoträdgården genom utbrändhet

Kärnan har plats för upp till åtta deltagare. Alla lider av någon form av psykisk ohälsa och kan komma till Kärnan för att de är sjukskrivna eller för att de aldrig haft ett jobb och behöver träna på rutiner och på det sociala. 

– Vi har haft deltagare som bara kommit hit på morgonen och druckit kaffe, för att öva lite. Ibland kan bara det att gå upp ur sängen, sätta sig på en buss och ta sig hit vara ett heltidsjobb, ­säger Lizette Persson. 

Hälsoträdgård

I växthuset kan Lizette Persson och de andra Kärnandeltagarna experimentera, utforska och utveckla sina odlingskunskaper. Foto: Johan Bävman

Hennes egen väg till hälsoträdgården gick genom utbrändhet. Nu hoppas hon att trädgården kan göra gott för andra, som den gjorde för henne. Och det verkar fungera. Flera Kärnandeltagare har återgått till sina gamla jobb eller fått nya. En arbetstränar just nu hos kyrkogårdsförvaltningen och ska sedan skola om sig med inriktning mot trädgård. 

Deltagarna träffas måndag till torsdag. Två av dagarna är de i den bibliska hälsoträdgården. 

– Grundskötseln gör vi från kyrkogården. Kärnandeltagarna hjälper till i den mån de orkar och kan, säger kyrkogårdsarbetare Anette Seheden. 

Fler ska involveras i trädgården

Det är hon som har det löpande och långsiktiga ansvaret för den bibliska hälsoträdgården. Vanligtvis går Anette Seheden bland gravarna, så hon uppskattar omväxlingen, att vårda sitt trädgårdsintresse och få utlopp för sin kreativitet. 

Att platsen kallas hälsoträdgård kommer just från förhoppningen att det ska göra gott att vistas i trädgården. 

Hälsoträdgård

Vanligtvis går Anette Seheden bland gravarna, så hon uppskattar omväxlingen här i hälsoträdgården. Foto: Johan Bävman

– Tanken är att det ska bli en plats där man kan sätta sig och ta det lite lugnt. Det blir en plats för stillhet och ett slags rehabträdgård för Kärnandeltagarna, säger Dennis Jensen. 

Med tiden är planen att en större del av församlingen ska involveras i trädgården. Det ska finnas möjlighet för volontärer att hjälpa till med skötseln och samtalsgrupper och bokklubbar ska kunna nyttja sittytorna. 

Började växa liljor

Trädgården ligger inte i direkt anslutning till Svedala kyrka och församlingshem, men promenaden är inte lång. Kyrkans tornspira skymtas härifrån. 

Begravningskapellet och kyrkogården ligger däremot alldeles nära. Trots det är den bibliska hälsoträdgården sin egen oas. Ena sidan avgränsas av baksidan av kyrkogårdens garage och mot den större vägen sträcker en äng ut sig. 

Hälsoträdgården

“Det är ingen jätteträdgård, men det tog ändå tid med markarbetet och maskiner fick hyras in”, säger Anette Seheden. Efter två år växer nu här allt från rabarber och kål till lilja och akvileja. Foto: Johan Bävman

I ett av trädgårdens hörn har jorden bytts mot sand. Här huserar bara växter som funnits i minst två tusen år. 

– Vi sköljde av jord från rötterna på växterna innan de planterades. När man gör det tar det ett tag innan växterna accepterar att det är sand och börjar växa, berättar Lizette Persson. 

– Den som var ansvarig när vi gjorde detta utlovade att allt som vi planterar här nu kommer att dö. Så när det började växa liljor var vi förvånade.

Ett tidskrävande projekt

Det här är alltså första året den bibliska trädgården har prytts med bibliska växter. Två runda rabatter fyllda med perenner i rosaröda toner är också nya för i år.  

Hälsoträdgården

I sanden är bibliska växter planterade. Här ska också skyltar placeras ut som hänvisar besökaren till ett relevant bibelord. Foto: Johan Bävman

Något som både Anette Seheden och Dennis Jensen återkommer till är att trädgård är tidskrävande. 

– Det är jätteroligt att få möjligheten att göra det här projektet, men det är klart att man önskar att man hade lite mer tid och pengar och kunde göra mer, säger Dennis Jensen.

Fulla av idéer hur trädgården ska utvecklas

Han säger att det är viktigt, om man vill göra ett liknande projekt, att ha med sig församlingens förtroendevalda och ledning, så att de är införstådda med vilka resurser som krävs. 

– Så att man gör det helhjärtat, inte börjar något och sen säger att det blev för dyrt och lägger det på is. Drar man i gång något sånt här så är det fullt ut tycker jag.

Hälsoträdgård

Lizette Persson gläds åt att se Kärnandeltagare gå från att vara skeptiska till att lysa upp när de ser produkterna de varit med och skapat. Foto: Johan Bävman

Lizette Persson och ­Anette ­Seheden är fulla av idéer hur trädgården ska utvecklas. Lizette Persson vill plantera fler örter med biblisk koppling och Anette Seheden ska gräva flera rabatter för inramning. I vår ska en ny rabatt anläggas för att förse begravningskapellet med blommor under sommarmånaderna.    

– Jag ser fram emot att se hur det ser ut om fem år, när det är mer uppvuxet. Och nyttan och användningen då, hur det utnyttjas av församlingsmedlemmarna, ska bli roligt att se, säger Anette Seheden.  

Fakta: Att anlägga en biblisk hälsoträdgård

Förankra beslutet väl hos kyrkoråd och i församlingens/­pastoratets ledning. 

Planera arbetet väl. Är man en mindre kyrkogårdsförvaltning kan extern hjälp och ­maskiner behöva hyras.

Tänk på tidsåtgången. ­Anlägg inte större än ni ­mäktar med att sköta. 

Börja markarbetet så tidigt på året som möjligt, så att det inte stör kyrkogårdens skötselarbete i högsäsong.

Låt trädgården växa fram successivt.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift