Ett smyckeskrin fullt av tradition och lekfullhet

Perlepoiretiaran.

Hög integritet och ett tydligt ceremoniellt raster, är dronning Margrethes kännemärken. Sitt långa liv har hon levt i kärlek till konst, musik, dans, teater och litteratur.

Fakta: En dronnings smykkeskrin

Utställning
Amalienborgmuseet, 
Köpenhamn
T o m den 23 oktober

Drottningens egen kreativitet är vida känd. Hon har skapat ett antependium till slottskyrkan i Wittenberg, ett antependium som hon sydde med petit point. Hon har också sytt mässhakar till Fredensborgs slottskyrka tillsammans med sin syster Benedikte och mamma Ingrid, och hon har också tecknat och broderat biskopskåpor till Helsingörs och Viborgs domkyrkor. Bland mycket annat.

Nu när drottning Margrethe suttit på tronen i 50 år uppmärksammas jubileet på olika sätt, som att hon öppnat sitt smyckeskrin för allmänheten. 200 smycken visas på utställningen En dronnings smykkeskrin  på Amalienborgmuseet i Christian VIIIs palats i Köpenhamn. En utmärkt utflykt för ett svenskt kulturintresserat arbetslag på höstlig uppstart på andra sidan Sundet.

Margueritebroschen, gåva på 60-årsdagen av drottning Ingrid, som fått den till sitt bröllop 1935 av sin pappa. Diamanterna tillhörde ursprungligen kronprinsessan Margareta, kallad Daisy, engelska för prästkrage

Drottningen berättar själv i audioguiden om den estetiska dimensionen som alltid är viktigast, men smyckets historia och betydelse är den grund varpå hon gör sina smyckesval. Hennes stora intresse för arkeologi bidrar till att vilja veta hur, var och när ett smycke gjordes. Sammanhanget stärker känslan för föremålet.

I familjen är blått hennes färg och de enkla blå sommarörhängena visar att materialet inte alltid behöver vara lyxigt. Som dotter till en marinofficer tycker hon att det känns speciellt att bära ankarsmycken och de två ankarbroscherna bär hon ombord på det kungliga fartyget Dannebrogen.

Hästskobroschen som drottningen fick 1953 av sin pappa när det blev klart att hon fick bli tronföljare. Hon bar den då tronskiftet blev proklamerat på balkongen på Christiansborgs slott i januari 1972.

Den ikoniska diamantbroschen i form av en prästkrage, daisy, fick hon i gåva av sin mamma Ingrid på sin 60-årsdag, ett smycke som hon tidigare fått låna många gånger. ”Jag blev så överraskad när jag fick det smycket”, berättar Margrethe som ser smyckesgåvor på två sätt. Antingen får man dem i arv eller så får man dem som gåva när givaren fortfarande lever, något som Margrethe tycks tycka mycket om.

När drottningen ska medverka i riktigt fina sammanhang väljer hon tiaran med de päronformade pärlorna. Också den visas upp. Lekfullheten i drottningens eget skapande märks även i hennes smyckesskrin, bland annat den samtida Golden Poppies Tiara signerad Arje Griegst, som gett drottningens frisör en del utmaningar när den ska sättas fast.

Silverbröllopssmycket, gåva från prins Henrik. 

Kungligheter talar ibland om sig själva som länkar i den historiska kedjan och det gör även drottning Margrethe när hon berättar om safirbroschen som hon gav till sonhustrun Mary när prins Christian hade fötts.

Margrethes mormor, svenska kronprinsessan Margareta, hade en gång haft den och via drottning Ingrid kom den i Margrethes ägo och nu i kronprinsessan ­Marys. En länk fogad in i nästa.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift