Det handlar om pengar men även skaparglädje

Foto: Henrik Holmberg/TT

Det handlar inte bara om pengar. Det handlar framför allt om människor. Så sammanfattar recensenten Lennart Albertssons bok om att vara kristen i näringslivet.

Gud om pengar är titeln på en ny bok (EFS Budbäraren). Författare är Lennart Albertsson. Han har en lång erfarenhet på ledande positioner i näringslivet, senast inom den kemiska industrin. Han har också ett livslångt engagemang i den kristna församlingen. Kan det gå ihop?

68-generationen trodde ju att näringslivet bara handlar om egennytta och vinst. Men Lennart Albertsson visar att det är mycket mer än pengar det handlar om.

Framför allt är det skaparglädje: nya arbetssätt, nya produkter. Och hela tiden kan det bli bättre. Det är hemligheten bakom det engagemang som är hans eget.

I boken berättar en medarbetare i församlingen om ett sent och segt sammanträde. När det äntligen var slut sade Lennart Albertsson: ”Nu ska jag hem och äta middag.”

Han hade alltså varit i gång hela dagen utan en enda paus, kanske i ledningsgrupper, kanske på affärsresor, utan att få en måltid – och så gav han tid och kraft åt ett sammanträde i församlingen.

Varje affärskontakt är en mänsklig relation. Varje produkt växer fram ut mänskliga relationer.

Ett sådant engagemang kan bara förklaras med skaparglädje. En annan sida av skaparglädjen är att man själv utvecklas. Det blir inte bara nya produkter och arbetssätt, det blir också nya insikter.

Man lär hela tiden. Lennart Albertsson skriver: ”En mängd av år och alltid något nytt att lära sig. Jag känner stor tacksamhet.”

Att vara kristen i näringslivet handlar om mycket mer än pengar. Framför allt handlar det om människor. Varje affärskontakt är en mänsklig relation. Varje produkt växer fram ut mänskliga relationer.

Lennart Albertsson har kloka ord att säga om ledarskap och organisation: ”... vi jobbade med ett starkt decentraliserat ansvar och gav de lokala cheferna i olika länder stort mandat och förtroende. Så fort man centraliserar alltför många detaljer sjunker tempot och man blir själv en tydlig flaskhals.”

Här finns lärdomar att hämta också för de stora kristna samfunden, i synnerhet för Svenska kyrkans nya jättepastorat.

En ledande position i näringslivet ger också ett ekonomiskt utfall. Det är på samma gång en frestelse och en möjlighet. Lennart Albertsson tar upp tiondet som ett sätt att hantera detta.

Det är ett sätt att visa Gud prioritet i sin ekonomi: ”Det är inte en övre gräns att nå upp till, utan en väg mot att lära sig att släppa taget om avguden pengar och är ofta förknippat med välsignelser i många olika former.”

Taggar:

Bok

Christian Braw

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift