Österbottnisk grupp utan namn gör nytolkning av Lina Sandell

Skivan Möda, vila och behag spelades in under tre intensiva dagar i producenten Janne Hyötys studio. Foto: Malin Åbrandt

Att göra egna versioner av sånger som älskats i över hundra år fordrar respekt och varsamhet. Med skivan vill fyra österbottniska vänner göra sitt för att sångerna och Lina Sandells historia ska leva vidare.

Det var en tanke David Forsblom burit på i flera år: ett musikprojekt med Lina Sandells verk som röd tråd.

– Hennes texter har levt från generation till generation och blivit översatta till olika språk – de är som en del av folksjälen.

Carolina Wilhelmina (Lina) Berg, född Sandell, (1832–1903) tar troligen hem titeln som Sveriges mest kända sångförfattarinna. Hon var poet, författare och har skrivit texter till välkända psalmer som: ”Tryggare kan ingen vara”, ”Bred dina vida vingar” och ”Blott en dag”.

Hon var verksam inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) inom en rad områden och kallades därför ibland för ”Stiftelsens lilla piga”. Hennes psalmer blev snabbt populära även utanför Sveriges gränser. Till exempel i den finländska evangeliska rörelsens sångbok Sionsharpan står Sandell för närmare en fjärdedel av alla texter.

– Texterna står sig väl än i dag även om det är över hundra år sedan de är skrivna, säger Mathias Forsblom.

Lina Forsblom säger att Sandells sånger representerar en musikstil hon själv tyckt om att sjunga.

– Man kan göra ett litet eget stuk på dem, men ändå bevara själva sången.

De mest älskade sångerna sitter djupt rotade, så det gäller att gå varsamt fram.

– Vår strävan har varit att behandla sångerna ömt och respektfullt, och samtidigt låta våra egna musikaliska idéer komma till uttryck, säger David som är gitarristen i deras band.

”Fyra vänner” är en beskrivning, bandet har inget regelrätt namn.

– Vi har känt varandra så gott som hela livet, säger Jonathan Stenlund som spelar bas och sjunger på skivan. Åtminstone ni tre, tillägger han och vänder sig till syskonen Forsblom.

David, Mathias och Lina Forsblom är uppväxta i Esse utanför Jakobstad, men finns nu på olika håll: David Forsblom i Vasa och Mathias i Purmo medan Lina numera bor i Sverige, Uppsala närmare bestämt. Till familjen hör ännu en äldre bror, ”men han får inte vara med här” skämtar de.

Det är viktigt att texterna ska komma fram. Sången är i centrum och instrumenten skapar en atmosfär runt omkring. Jonathan Stenlund

– Även om vi syskon musicerat i alla tider så har vi, i alla fall i vuxen ålder, inte spelat tillsammans så här, säger Mathias som sitter bakom trummorna.

För Lina Forsblom har sången alltid varit huvudinstrumentet, även om hon provat på andra genom åren.

– Jag är väl lillasyster i bandet också på något sätt, säger hon.

De är inte först ut med att tolka Lina Sandell och har också hämtat inspiration från olika tidigare projekt. En del sånger var självskrivna på skivan, andra är mer okända. Någon av dem är tonsatt i modern tid.

Mathias säger att det var roligt att upptäcka för honom helt nya sånger, varav en del blev nya favoriter. Ett exempel som både han och Lina lyfter fram – för den vackra melodin och en text som känns relevant också i dag – är ”Lat meg ikkje freden misse”, som de hittade på en norsk skiva. När originaltexten inte stod att finna gjorde de en egen översättning till svenska.

– Det är viktigt att texterna ska komma fram. Sången är i centrum och instrumenten skapar en atmosfär runt omkring, säger Jonathan Stenlund.

Sin tolkning beskriver de som lågmäld och avskalad. Målet ett sound som passar in i en gammal träkyrka.

– Många gånger har vi övat här hemma hos mig i vårt vardagsrum med sovande barn i rummen intill. Det är en hel del stämsång, soft och sparsmakat, beskriver Mathias.

Lina Sandells sånger har en folklig prägel. Det djupa möter det enkla och ger utrymme för både enkla och mer utarbetade arrangemang. På skivan medverkar också körsångare från Wasa gospel och violinisten Johanna Wargh.

Under inspelningen bandade de in gitarr, bas och trummor ”live”.

– Vi strävade efter att så som vi låter på skivan, det ska vi kunna återskapa live, säger Mathias.

Att ha en bandmedlem i Sverige var något av en utmaning för inspelningen. Men sångerskan Lina kunde anlända till ett band som spelat ihop sig.

– Det var tre väldigt intensiva dagar, men väldigt roligt, säger hon.

Nu hoppas de på att release-konserterna de ville ge kan bli av till våren. Då vill de inte bara ge liv åt sångerna, utan även bjuda på en liten inblick i berättelsen om Lina Sandells liv. Bandet skulle även ha gjort sitt första framträdande i Sverige i våras, men så slog pandemin till.

– Vi hoppas att få komma till Sverige och spela när coronaläget lugnat sig, säger David Forsblom.

Emelie Wikblad

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i Kyrkpressen. Smakprov på skivan finns att lyssna på webbplatsen musikfabrikmagnifik.com.

Fakta: Fyra vänner

Österbottnisk musikgrupp med preliminärt namn. Medlemmarna heter Lina Forsblom, David Forsblom, Mathias Forsblom och Jonathan Stenlund.

Aktuell med CD-skivan Möda, vila och behag med nytolkningar av Lina Sandells psalmer.

Psalmerna på skivan är Gör det lilla du kan, Kom nu, fattiga och rika, Låt mig inte friden mista, En liten stund med Jesus, Sjung, sjung Guds pris, Herrens nåd är var morgon ny, Jag är en gäst och främling, Blott en dag och Bred dina vida vingar.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift