Existentiell dockteater får ett av kyrkans kulturstipendier

Bernt Karsten Sannerud, Mille Bostedt och Maja Döbling med dockorna (fr v) Hedvig, Nico och Baba. Foto: Lotta Döbling

Dockor med insydda högtalare som talar om liv och död. Det är ett av de sex projekt som belönas med årets kulturstipendier från Svenska kyrkan.

Behemot produktion heter gruppen som är mitt uppe i arbetet med sitt scenkonstverk Nära gränsen. På scenen finns aktörer och dockor i naturlig storlek. Inspelningar från samtal med äldre människor ger dockorna röster.

Maja Döbling är scenograf och kostymdesigner och en av tre samarbetspartners i Behemot produktion.

– Före pandemin tog vi med oss några frågor vi ville ställa och besökte ett äldreboende. Vi fick så otroligt många berättelser av dem, säger Maja Döbling.

– Många började prata om döden och hur man hanterar förlusten av till exempel vänner och partner. Och om relationer, att leva ihop eller vara särbo.

Alla äldre fick tydlig och upprepad information om hur inspelningarna skulle användas. Under tre veckor i somras samlades sedan Behemot produktion – förutom Maja Döbling även skådespelaren och performancekonstnären Mille Bostedt och kompositören och ljuddesignern Bernt Karsten Sannerud – för att klippa ihop intervjuerna och ge form åt dockorna.

– Vi ville uttrycka något mänskligt och sårbart med dockorna, utan att bli för realistiska i formspråket. De är gjorda med enkla medel av nylonstrumpor stoppade med vadd. Vissa dockor har robotteknik som gör att ögonen kan röra sig, men det är väldigt hemgjort. De har skavanker och det finns en poäng med det.

En liten, coronabegränsad publik har fått se föreställningen under arbete.

– Stipendiet betyder att vi kan fortsätta utveckla föreställningen och konceptet och även att vi kan spela den på fler ställen. Det är jätteroligt, säger Maja Döbling.

Verket Nära gränsen har fått sin titel från en dikt som en av de äldre kvinnorna skrivit. Det får en summa på 100 000 kronor från Svenska kyrkan.

Stipendiaterna Hanna Hallgren, Lars Noväng och Isabella Lundgren. Foto: Anna Lefvert, John Huntington, Izabelle Nordfjell

Litteraturstipendiater för i år är Hanna Hallgren, som får 50 000 kronor för att skriva sin roman Hallelujaflickorna och Linnéa Axelsson som får lika mycket för ett kommande skönlitterärt verk om samer och människans existentiella förberedelse till försoning.

Lars Noväng är 2021 års bildkonststipendiat. Han får 100 000 kronor för sitt konceptuella verk Ars Moriendi, en begravningsbyrå för kulturella artefakter. Filmstipendiet på 100 000 kronor går till Isabella Lundgren som gör en tv-serie om sorg, Det måste kunna gå sönder.

Musikstipendiet, också på 100 000 kronor, går till FGIOA, Föreningen Göteborgs internationella orgelakademi, för dess arbete med att inspirera barn och unga att spela orgel.

DO-orgel är ett av de pedagogiska koncept som Lilla orgelakademien arbetar med. På någon timma sätter barn i hop en orgel som de sedan kan spela på. Foto: Orgelkids NL

Fakta: Svenska kyrkans kulturstipendier

477 ansökningar kom in till 2021 års kulturstipendier i Svenska kyrkan.

Sex projekt belönas, fördelade på fem områden: musik, film, litteratur, scenkonst och bildkonst.

Alla projekt får 100 000 kronor var, utom inom området litteratur där två projekt utsetts. De får därför får 50 000 kronor var. 

Stipendierna delas ut under kyrkomötets andra session i Uppsala, den 23 november.

Brita Häll

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift