Starkt om kvinnor som straffas för sina missfall

Filmen visar på den starka sammanhållningen mellan kvinnorna som sitter fängslade för mord på sina barn. Foto: Folkets bio

El Salvador i Centralamerika har världens striktaste abortlagar. Här hamnar kvinnor i fängelse för minsta misstanke. 

Jonatan Järbel har sett dokumentärfilmen The Seventeen.

Teodora Vásquez är 24 år, har en treårig son och är gravid i nionde månaden. Plötsligt drabbas hon av svåra värkar på jobbet, hon börjar blöda och svimmar till slut av smärta. Men när hon vaknar på sjukhuset är hon omgiven av poliser i stället för läkare. Hon döms till fängelse i 30 år för överlagt mord på sitt barn.

El Salvador i Centralamerika har världens striktaste abortlagar. Abort är totalförbjudet utan undantag. Här hamnar kvinnor i fängelse för minsta misstanke. Och de läkare som inte rapporterar till polisen om misstänkta aborter hamnar också där.

Dokumentären The Seventeen följer kvinnan Teodora Vásquez, som när filmen startar har avtjänat tio av sina trettio år i ett slitet kvinnofängelse. Hennes nu 13-årige son bor med sina gamla morföräldrar. När Teodora Vásquez efter ett tag börjar prata med andra kvinnor i fängelset om varför hon sitter där, inser hon att hon inte är ensam och att det inte var ett enda stort misstag. Här sitter många andra fängslade av samma anledning.

Carolina ramlade och fick missfall. Domen: 30 års fängelse. Alba blev våldtagen av tre män (inklusive sin bror) och får missfall. Hon grips på sin sons begravning av poliser. De tar sonens lik ur kistan, kastar kroppen på ett flak och kör sen Alba till fängelset. Hennes dom: 30 års fängelse.

Varför har just detta land de allra striktaste lagarna? En längre intervju med politikern eller prästen vore intressant, där deras argument nagelfars.

Dessa lagar skulle vara till för att värna det heliga livet – kan det absurda i detta bli tydligare? Lagarna slår dessutom ojämnt. El Salvadors rika invånare betalar bara för en privat klinik eller åker utomlands för att göra abort. Det är de fattiga kvinnorna som drabbas värst.

Ricardo Velásquez Parker är en politiker som dyker upp då och då i nyhetsklipp. Han säger saker som att ”abort är det största folkmordet i historien, värre än andra världskriget”. En företrädare för katolska kyrkan i El Salvador uttalar sig också mot abort. Tyvärr går inte filmen så mycket djupare in i dessa argument.

Vad får El Salvadors politiker att driva denna fråga så hårt? Varför har just detta land de allra striktaste lagarna? En längre intervju med politikern eller prästen vore intressant, där deras argument nagelfars.

Men The Seventeen är mer Teodora Vásquez historia än ett grävande samhällsreportage. Att regissören Celina Escher följt sin huvudperson världen över under fyra års tid gör att vi kommer henne nära. I rättegångssalar, med hennes föräldrar som skumpar fram på ett flak på väg till hennes frigivning, i EU-parlamentet där hon talar för världens ledare. Genom långsamt tempo, följsamt foto och klippning blir filmen aldrig deprimerande utan både vacker, spännande och från och till väldigt rörande.

I Texas har abort nyligen nästan totalförbjudits. Minst fem andra delstater i USA vill också driva igenom samma lag. Kanske borde de fråga Teodora Vásquez vad dessa lagar kan leda till.

Jonatan Järbel
frilansjournalist

Fakta: Film

The Seventeen

Dokumentär med Teodora Vásquez med flera

Regi: Celina Escher

Premiär: På Folkets bio den 24 september

Taggar:

Film Abort

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift