7 steg för ett grönare pastorat

Så gjorde Umeå pastorat för att bli mer hållbara.

Med små steg försöker Umeå pastorat få med sig medarbetare och församlingsbor i miljö- och hållbarhetsarbetet.

Kyrkoherde Kenneth Nordgren och miljöansvariga Carolina Paulson berättar om hur de tog klivet till att bli ett grönare pastorat.

- Vi måste fortsätta ändra vår livsstil och vår konsumtion. Det går inte annars, säger Kenneth Nordgren.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Tips Miljö
Så gjorde Umeå pastorat för att bli mer hållbara.

1: Få med fler på tåget

Det gäller att få med sig så många som möjligt i arbetet – och att hålla diskussionen aktiv om varför vi väljer att göra som vi gör.

Att arbeta för hållbarhet innebär att göra vissa val. Det kan exempelvis vara införandet av vegetariska måltider vid arbetsmöten, vilket Umeå pastorat har gjort. Hur väl faller det ut bland medlemmarna?

– Jag har erfarenhet av köttbönder som undrat varför vi infört vegetariska måltider vid arbetsmöten och då har jag försökt motivera och förklara. För de lantbrukarna är lika mycket medlemmar i församlingen som alla andra och måste få känna att Svenska kyrkan är deras också. Det är där balansgången kommer in.

 

2: Våga säga nej

Allt som är miljövänligt är inte tillräckligt bra. Då gäller det att kunna säga nej till vissa alternativ. Ett sådant är Fairphones – återanvända mobiltelefoner – som efter testkörning visade sig inte hålla måttet.

– Vi testkörde och jag insåg att det ännu är för visionärt, kvaliteten var helt enkel för dålig. Men det hindrar inte att vi kan ompröva i framtiden.

 

3: Gör hållbarhet till en del av församlingsinstruktionen

När Umeå pastorat bildades av sex församlingar 2014 skrevs en församlingsinstruktion där hållbarhet tillsammans med diakoni, doppastoral, idealitet och kyrka/kultur var prioriterade områden.

 

4: Samordna inköpen – och tänk över resandet

Att välja klimatsmarta och hållbara prylar, tjänster och resor kan ge stora miljövinster. I Umeå anställdes en inköpare som samordnar miljökraven på alla leverantörer.

– Tåg ska vara vårt förstahandsval, flyget kommer först i tredje hand efter möjligheten till Skype och videokonferens. 2015–2016 reste 120 av våra 200 medarbetare i pastoratet till Tyskland på fortbildning inför reformationsjubileet. Eftersom vi tog flyget klimatkompenserade vi med trädplantering.

 

5: Miljödiplomera

Svenska kyrkans miljödiplomering leder till minskad klimatpåverkan, klimatsmarta lösningar och ett systematiskt arbete med miljö- och hållbarhetsfrågorna.

– De tre senaste åren har vi arbetat med det här verktyget som skapar en form och en process för att arbeta stegvis och konkret med hållbarhetsfrågor. Miljödiplomeringen innebär att vi jämför med oss själva och ständigt flyttar oss framåt, säger Kenneth Nordgren.

Varje församling i pastoratet har fått sätta upp nya delmål och det innebär att engagemanget i hela pastoratet har höjts. Ett delmål kan vara att en församling ska fira hållbarhetsmässa två gånger per termin, arrangera klädbytardag eller införa hållbara driftssystem för fastigheterna.

 

6: Kravcertifiera

Pastoratets sju serveringskök är Krav-certifierade.

– Umeå är det första pastoratet i landet som har genomfört ett så stort strukturellt jobb som det var att införa det. En Krav-certifiering ger ett enormt mervärde, säger Carolina Paulson, som tidigare jobbade som husmor.

 

7: Ständigt nytänkande

Solpaneler på kyrktaket och ”tillsammansodling” är två exempel på pastoratets kreativitet. Odlingen är inne på sitt tredje år och har lett till både välsmakande grönsaker och en fin gemenskap. För verksamheten ansvarar Carlskyrkans EFS-förening.

– Man hyr in sig på en eller flera pallkragar utanför kyrkan och odlar sina grönsaker. På hösten lagar vi mat tillsammans och firar en skördemässa. Det här blir något mer än att bara odla, det här bygger gemenskap och därmed bygger det kyrka, säger Mats Bohman är komminister i Carlskyrkan som är en del av Ålidhems församling i Umeå pastorat.

 

Fakta: Fas två i miljödiplomeringsarbetet - några punkter

✔ Genomgång av all belysning

 

✔ Sänkning av fjärrvärmen och elförbrukningen

 

✔ Mätning av vattenmängden vid kyrkogårdarna

 

✔ Alla pålägg som serveras i all verksamhet i pastoratet ska vara ekologiska

 

✔ Samarbete mellan kyrkogårdar och blomsterhandlare om miljövänligare blomsterarrangemang

 

✔ Minskade koldioxidutsläpp på inrikesresor

 

✔ Inventering av kemikalier

 

✔ Utbildning av riskbedömare i pastoratet

 

✔ Giftfria leksaker i all verksamhet

 

✔ Bättre sopsortering och sortering av matavfall i pastoratets alla fastigheter