Act Svenska kyrkan: Ingen ökad risk för kristna i Syrien

Många syrier uttrycker glädje och lättnad efter att regimen har störtats. Foto: Hussein Malla/TT

Den humanitära krisen i Syrien är stor och det är inte ett stabilt land för människor att återvända till ännu, säger Rania Salameh, Act Svenska kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Många syrier uttrycker glädje och lättnad efter att regimen har störtats. Foto: Hussein Malla/TT

Regimen som styrt Syrien i över 50 år föll den 8 december. Dagen efter fylldes gatorna i Syriens huvudstad Damaskus, men också i Sverige, av syrier som jublade över maktskiftet.

Men läget i Syrien är osäkert och den humanitära krisen stor, säger Rania Salameh, humanitär handläggare Act Svenska kyrkan. 90 procent av befolkningen lever i fattigdom.

– Syrien har befunnits sig i ett inbördeskrig sedan 2011, så även innan de här två veckornas oroligheter var situationen oerhört svår. Den humanitära situationen, som redan var allvarlig, har förvärrats ytterligare.

Flexibelt stöd

Act Svenska kyrkan finns sedan 2017 på plats i Syrien genom samarbete med lokala och internationella organisationer. De ger bland annat psykosocialt stöd, ekonomisk hjälp och yrkesutbildning för unga vuxna för att hjälpa dem i in på arbetsmarknaden. Den senaste tiden har man också behövt göra mer akuta insatser. 

Rania Salameh

Rania Salameh har daglig kontakt med Act Svenska kyrkans partners, som uttrycker ovisshet för framtiden.

– Man vet inte hur situationen kommer att utvecklas. Act Svenska kyrkan följer utvecklingen nära och vi arbetar hårt för att möjliggöra ett flexibelt stöd så att våra partner kan ställa om arbetet och nå de människor som behöver det mest.

Har sagt att alla minoriteter ska respekteras

Majoriteten i Syrien är i sunnimuslimer. Runt 580 000 personer, 3 procent av befolkningen, är kristna enligt organisationen Open doors.

– Just nu finns ingen uttalad ökad risk för kristina och andra minoritetsgrupper. Våra kristna partnerorganisationer har uttryckt en försiktigt optimism, för än så länge har det nya styret sagt att de kommer att respektera alla minoriteter. Men våra partners har tidigare sett att det som sagts över tid har förändrats i praktiken. Vi får hoppas att det inte blir så, säger Rania Salameh.

Sverige är ett av flera länder som tillfälligt har pausat alla asylärenden från syrier. Efter tio år av stora flyktingströmmar från Syrien uttrycker flera EU-länder hopp om återvändanden. Rania Salameh är kritisk till synsättet.

– Många syrier som har bott i flyktingläger länge, återvänder nu till hem som inte längre finns. De kommer behöva hjälp med nästan allt. Det är fortfarande ett land som är så sönderbombat, som har så mycket att bygga upp. Makthavare i väst pratar redan nu om att människor bör återvända, men Syrien är inte ett stabilt land, utan ett land som har akuta svåra humanitära behov.

Fakta: Det har hänt i Syrien

  • Fram till söndagen den 8 december 2024 hade den syriska staten sedan 1970-talet styrts med järnhand av familjen al-Assad. 1970 – 2000 av Hafez al-Assad. Sedan hans död, hans son Bashar al-Assad.
  • Ett uppror mot Bashar al-Assads regim i samband med arabiska våren 2011 ledde till inbördeskrig.
  • Nu har den av USA och FN terrorstämplade extremistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS) har tagit över Syrien.  
  • Under loppet av drygt en vecka intog rebeller under ledning av HTS stad efter stad. Den 8 december gick HTS in i huvudstaden Damaskus och deklarerade att regimens tid är över.
  • Den störtade diktatorn Bashar al-Assad lämnade Syrien samma dag som maktövertagandet. Han har fått asyl i Ryssland.
  • Sedan regimens fall har både Turkiet och Israel attackerat mål i Syrien och det råder oroligheter i de nordöstra delarna, där kurdiskledda styrkor har kontrollerat.
  • Den 10 december meddelades att Mohammed al-Bashir, politisk förgrundsfigur i HTS, blir premiärminister i Syrien och ska leda en övergångsregering fram till den 1 mars 2025.

Källa: TT

Fakta: Religiösa grupper i Syrien

  • Sunnimuslimer: 74 procent 
  • Alawiter, ismailiter och shiamuslimer: 13 procent 
  • Kristna: 10 procent* 
  • Druser: 3 procent

*Många kristna har flytt under inbördeskriget så andelen kristna kan vara betydligt lägre, skriver CIA. Open doors, som bevakar förföljelse av kristna, uppger att andelen kristna i landet är 3 procent. 

Källa: CIA World factbook