Ärkebiskopen om anställningskrav på präster: "Vi tror inte på tvång!"

Prästen Anna Sophia Bonde, kyrkopolitikern Tomas Rosenlundh och ärkebiskop Martin Modéus tycker olika om utredningen från Next advokater. Foto: Tomas Ohlsson, Magnus Aronson/Ikon, Mikael M Johansson 

Ärkebiskop Martin Modéus vill inte att ett anställningskrav på präster om att viga samkönade blir norm. Han får medhåll av prästen Anna Sophia Bonde, medan kyrkomötesledamot Tomas Rosenlundh hoppas på nya riktlinjer. 

Det finns inga lagliga hinder för att vid nyanställning ställa krav på att en präst viger samkönade par konstaterar Next advokater i en ny utredning, beställd av kyrkostyrelsen.

Förslaget om att utreda om det är juridiskt okej att ställa sådana krav kom från biskopsmötet. Ärkebiskop Martin Modéus, ordförande i både kyrkostyrelsen och i biskopsmötet, säger att utredningen bara hanterar en liten del av frågan.

– Den tittar enbart på det juridiska, om det är lagligt för en församling eller ett pastorat att ställa det här kravet i samband med att en präst ska anställas. Sedan måste utredningen sättas in i ett kyrkligt, teologiskt sammanhang. Det återstår mer arbete.

Biskoparnas målbild

Martin Modéus upprepar tidigare ställningstaganden:

– Biskopsmötet har varit tydligt med att vårt mål är att alla präster ska viga par av samma kön med glädje av fri vilja. Vi tror inte på tvång i detta.

Han betonar att Svenska kyrkans syn på vigsel är att det är just kyrkan som viger, inte den individuella prästen.

– Poängen är inte att skapa likformighet på individnivå.

Om den här utredningen skulle leda till att det blir norm att ställa det här kravet vid nyanställning, vad blir konsekvenserna för de som redan är präster, men som inte vill viga samkönade?

– Den frågan vill jag inte spekulera om eftersom syftet inte är att det ska bli norm, säger Martin Modéus.

Utredarna tycker att det vore till Svenska kyrkans fördel om det fanns centrala riktlinjer kring det här. Kommer kyrkostyrelsen att anta några sådana?

– Kyrkostyrelsen har inte behandlat frågan, men dels är syftet inte att skapa likformighet och dels är församlingarna självständiga i hög grad. Och enligt kyrkans bekännelseskrifter kräver kyrkans sanna enhet bara enighet i frågan om evangelii lära och förvaltningen av sakramenten.

Gläds över utredningen

Tomas Rosenlundh, kyrkomötesledamot för Öppen kyrka - en kyrka för alla, skrev för två år sedan en debattartikel där han gladdes över att biskopsmötet hade föreslagit denna utredning. Nu ser han positivt på det Next advokater kommit fram till.

– Det är bra att utredningen går tillbaka till att poängen är att motverka diskriminering av homosexuella. Det bekräftar det vi sagt tidigare om att vi behöver komma vidare i den här frågan, säger han.  

Tomas Rosenlundh ser fram emot att kyrkostyrelsen nu ser till att de med stöd av utredningen fortsätter processen.

– Om bedömningen görs att det behövs centrala riktlinjer - ta fram riktlinjer då. Det behöver inte vara så tungt och jobbigt utan det blir ytterligare ett steg i rätt riktning.

"Kyrkan är en öppen famn"

Församlingar som vill ska ställa frågan om vigsel av samkönade par i anställningsprocessen, tycker Tomas Rosenlundh, men han håller öppet för att ett krav kan frångås om prästen i övrigt är en bra kandidat.

– Målet måste vara att vi kommer dit att alla präster vill viga. De som ska bli präster måste bearbeta frågan redan från början. Svenska kyrkan är en öppen famn och ingen ska ha något krångel med det här, säger Tomas Rosenlundh.

Anna Sophia Bonde, församlingsherde i Stensjöns församling, är kritisk till Next advokaters utredning.

– Den verkar bagatellisera prästers rätt till religionsfrihet, säger hon.

Ska få följa sitt samvete

Hon tycker inte det är självklart att den ena diskrimineringsgrunden ska väga tyngre än den andra när två grunder står mot varandra.

– Begreppet ”samvete” borde vara viktigt i sammanhanget. Generellt sett bör man ha väldigt goda skäl om man ska försvåra för människor som vill följa sitt samvete. Präster är också människor.

Hon upplever att frågan om krav på att alla präster ska viga samkönade får omotiverat mycket plats.

– Med tanke på de många komplicerade arbetsuppgifter som ingår i en vanlig prästtjänst är det märkligt att just denna fråga framställs närapå som ”allena saliggörande”.

Oklokt låta fråga väga så tungt

Ord som mångfald och allas lika värde, skulle uppfyllas bättre om Svenska kyrkan slutade fokusera på att få 100 procent som viger samkönade.

– Som det är nu i många stift och församlingar hjälper det inte hur bra herde, teolog eller själavårdare en präst är om han eller hon inte går in under det som prideflaggan representerar. Jag tror det är oklokt att låta dessa frågor, och den enskilde prästens uppfattning om dem, väga så tungt, säger Anna Sophia Bonde. 

Prenumerera på Nyhetsbrev

Fredrik
Tack, Anna Sophia!