Finns risker med de uttalanden som Sveriges kristna råd gör, i till exempel migrationsfrågan?
– För SKR:s uttalanden finns samma risker som för alla andra uttalanden: på avsändarens sida finns alltid risken att det finns brister i kunskapsunderlaget, att bedömningar kan bli fel av sakliga eller personliga skäl samt att det brister i själva kommunikationen av ett uttalande; på mottagarsidan finns alltid risk för missförstånd, medveten misstolkning och motstånd, säger Antje Jackelén.
Att uppmuntra andra delar av samhället att agera, till exempel att det ska garantera alla människor rätt att fly från krig och förtryck, är det lämpligt eller ska kyrkorna agera själva?
– Samklang mellan ord och handling är naturligtvis viktigt för kyrkorna. Det är ett krav som kyrkor ska ha på sig själva och som andra har på kyrkan. Samtidigt är det inte i överensstämmelse med Jesus budskap att säga att bara den som är felfri själv kan ha förväntningar på andras sätt att vara och göra.
– Tvärtom är det kyrkornas uppgift att predika evangelium i tid och otid. De mänskliga rättigheterna är inspirerade av och i stor utsträckning formulerade i harmoni med det kristna budskapet. Det är en självklar konsekvens av kärleksbudet att lyfta fram både de mänskliga rättigheterna och Bibelns många uppmaningar att värna om dem som lever i utsatthet.
Finns någon risk att SKR och kyrkorna uppfattas som partipolitiska?
– Att kyrkornas offentliga uttalanden politiseras, särskilt av dem som är av annan uppfattning, är inget nytt. Därför är det viktigt att kyrkorna är noggranna med det kritiska och självkritiska teologiska arbetet, med att ta in sak- och expertkunskap, med att vara kyrka i kritisk solidaritet med samhället samt att med envis värdighet stå upp för evangeliet om Jesus Kristus i varje given situation.