- Frågan om samkönade äktenskap är inte på agendan detta kyrkomöte, säger Jan-Erik Andelin är journalist på Kyrkpressen, en tidning för de svenskspråkiga inom kyrkan i Finland. Han bevakar kyrkomötet vars höstsession avslutas under fredagen.
- Frågan om samkönade äktenskap kan heller inte få ett avgörande i nuvarande kyrkomötet. Det har en konservativ lekmannamajoritet och en ändring kräver 3/4-majoritet. Prästerskapet är mera progressivt än kyrkomötet.
Konservativa har börjat ändra åsikt
Ett nytt kyrkomöte tillträder 2024, det väljs indirekt via församlingsvalet, vars valdag är nu den 20 november. Kandidatfältet bland lekmännen är så gott som 50/50 för samkönat, berättar han.
- Den största förändringen som skett i kyrkomötet är att de mer konservativa av biskoparna har börjat ändra åsikt och den mest traditionalistiska av dem går i pension i vinter. I två av stiften kan präster i praktiken genomföra samkönade vigslar utan några påföljder. Finlandssvenska Borgå stift är det ena, Helsingfors stift är det andra.
Hur påverkas kyrkans ekonomi av el-priserna och kriget i Ukraina?
- Bland annat skrinlade finska kyrkomötet planerna på att sänka församlingarnas avgifter till kyrkans centrala pensionsfond. För ett år sedan konstaterade man att det vore möjligt eftersom fonden hade svällt till över 20 miljarder svenska kronor. Men den är starkt baserad på aktier och har därför snabbt tappat ett par miljarder i värde.
Kyrkans medlemsantal i Finland sjunker snabbt, med 1,3 procent det senaste året. Men 66 procent av finländarna är fortsatt medlemmar.