Biskopar debatterar koranbränning

Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs, på Frölunda torg i Göteborg den 12 maj. Biskop Susanne Rappmann och ärkebiskop Antje Jackelén deltar i debatten om religions- och yttrandefrihet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT 

Biskop Susanne Rappmann i Göteborgs stift ser koranbränningen som ett hot mot religionsfriheten. Ärkebiskop Antje Jackélen skriver att om bästa uttrycket för yttrandefrihet är att bränna sådant som upplevs heligt av många har vi inte den mognad som kan förväntas av ett demokratiskt samhälle.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Rasmus Paludan, partiledare för Stram kurs, på Frölunda torg i Göteborg den 12 maj. Biskop Susanne Rappmann och ärkebiskop Antje Jackelén deltar i debatten om religions- och yttrandefrihet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT 

Inför den högerextreme politikern Rasmus Paludans besök i Frölunda i Göteborg förra torsdagen, där han genomförde en koranbränning, gjorde biskop Susanne Rappmann och representanter från den Muslimska samverkansgruppen ett gemensamt uttalande. I uttalandet står bland annat att sättet som Paludan använder yttrandefriheten är ett hot mot religionsfriheten.

Det står även att Göteborgs stift, Svenska kyrkan, vill uttrycka solidaritet med sina muslimska systrar och bröder och förstår att detta är ett hot mot deras möjligheter att leva värdiga liv. 

Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift Foto: Magnus Aronson /Ikon

Varför protesterar du tillsammans med de muslimska företrädarna?

– Därför att det finns en oro bland våra muslimska vänner i Göteborg. De känner sig utsatta, ensamma och rädda för att bli tystade. De känner att utrymmet för att leva ut sin tro blir trängre och trängre. Då vill vi visa solidaritet med dem.

På vilket sätt är koranbränning ett hot mot religionsfriheten?

– Människor blir rädda att leva ut sin tro, han står för att de inte ska få vara här i Sverige.

Men du använder ju också starka ord om att detta är ett hot mot muslimers möjligheter att leva värdiga liv. Hur påverkas den möjligheten av koranbränning?

– Jag ser inte att det hotet står för dörren, men vi måste stå upp och försvara deras rätt att leva ut sin tro, annars kan detta i förlängningen få den konsekvensen.

Uppväxt i Tyskland

Mathias Bred, gästkolumnist i Göteborgsposten reagerade på uttalandet och menar att beskrivningen förstorar upp Paludans provokationer och påminner om hur islamister gärna beskriver all kritik mot islam som islamofobi. Han skriver” Att smäda och häckla religion är knappast att missbruka yttrandefriheten. Religionskritik, också sådan som förargar, är en grundsten för yttrandefriheten.” 

Ärkebiskop Antje Jackélen uttalade sig kring koranbränningarna i en debattartikel i Uppsala Nya Tidning under veckan. Ärkebiskopen lyfte upp sin egen uppväxt i Tyskland där hon fick lära sig att brännandet av böcker är ett brutalt angrepp på yttrandefriheten. 

Antje Jackelén, ärkebiskop Foto: Johannes Frandsen

Men Jackélen ser också att ett annat synsätt har sitt berättigande för människor som upplever förtryck i religionens namn och där brännandet av en bok blir ett tecken på att yttrandefrihet är garanterad. Antje Jackélen poängterar att yttrandefriheten måste värnas, men att den kan komma i konflikt med andra fri- och rättigheter.

Jackelén skriver: ”Om det bästa uttrycket för yttrandefrihet är att bränna sådant som upplevs som heligt av många har vi nog inte den mognad som kan förväntas av ett demokratiskt samhälle.”

Fakta: Koranbränning

Under påskhelgen blev det upplopp i flera städer på grund av Rasmus Paludans koranbränning.

Helgen 14-15 maj besökte Paludan återigen flera mellansvanska städer för att genomföra manifestationer.

Rasmus Paludan leder partiet Stram kurs, som har som uttalat mål att rensa Danmark på icke-västliga personer.