Biskopsmötet: Nödvändigt med översyn av kyrkoordningen

Biskopsmötet. Bilden är tagen tidigare i år. Foto: Torgny Lidén

Oavsett vilken lösning den akuta krisen i Härnösands stift får har det på ett principiellt plan blivit tydligt att vi i framtiden behöver en annan ordning för att kunna hantera en liknande situation väl, skriver biskopsmötet i uttalande på torsdagskvällen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskopsmötet. Bilden är tagen tidigare i år. Foto: Torgny Lidén

Uppdateras

Biskopsmötet framhåller i uttalandet att konflikten synliggör ett antal principiella frågor om biskopsämbetets identitet och plats i Svenska kyrkan:

"Dessa frågor kräver förnyad och djupare reflektion. Våra gemensamma kunskaper och insikter behövs i omsorg såväl om enskilda som om Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära."

Biskopsmötet går vidare med att konstatera att biskopsämbetet ur ett läromässigt perspektiv är självklart för en episkopal kyrkas självförståelse och själva grunden för stiftens existens:

"Historiskt sett gäller: Utan biskop inget stift – biskopen föregår stiftet. När kyrkan växte fram skapades inte först en regional uppdelning som sedan fick en högste tjänsteman. En biskop vigdes, och kring biskopen samlades den lokala kyrkan."

Biskopsmötet beskriver vidare hur biskopsrollen är integrerad med Svenska kyrkans demokratiska uppbyggnad, samtidigt som  "biskopen representerar stiftet i dess helhet och stiftet står samlat runt sin biskop."

I uttalandet framhåller biskopsmötet att anställningsförhållandet bara är en liten och begränsad del av biskopens mandat:

"Utifrån Svenska kyrkans självförståelse borde alltså en biskop inte kunna avsättas genom ett ensidigt beslut av en kyrklig nivå eller av en ansvarslinje. Om en stiftsstyrelse ändå säger upp en biskop kan detta vara arbetsrättsligt korrekt, men det står i konflikt med ecklesiologiska och demokratiska principer som hör till Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. I detta hänseende är en översyn av vår kyrkoordning nödvändig."

Biskopsmötet avslutar med konstaterandet att ett antal för kyrkan grundläggande principer just nu kommer i konflikt med varandra:

"Det är uppenbart att alla goda krafter nu behöver samverka för att utarbeta en långsiktigt hållbar ordning för biskopens anställning som harmonierar med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära och som överensstämmer med vår kyrkas teologiska och demokratiska ordningar för gemensamt ansvarstagande."