Bli effektivare med mer tillit

Kyrkoherde Elisabeth Ström tillsammans med kyrkorådets ordförande Lars Bryntesson och kyrkorådets vice ordförande Ulrica Lundqvist. Foto: Lars Rindeskog

Släpp på tyglarna, låt alla vara med – och få bättre resultat.

Det är kärnpunkten i den tillitsbaserade styrningen, en metod som blir allt hetare bland organisationer, företag och myndigheter runt om i världen.

Det gäller också i Gustavsberg-Ingarö församling som dessutom fattar alla beslut i kyrkorådet först efter att alla är överens.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkoherde Elisabeth Ström tillsammans med kyrkorådets ordförande Lars Bryntesson och kyrkorådets vice ordförande Ulrica Lundqvist. Foto: Lars Rindeskog

Här delar de med sig av sina erfarenheter och tips på hur din församling kan göra för att fatta beslut enligt konsensusmetoden och att betona tilliten i organisationen.

Tillitsmetoden utvecklades som en reaktion på new public management, som sedan 1980-talet har varit den dominerande metoden inom exempelvis myndigheter och andra organisationer.

Men den hierarkiska strukturen, där besluten fattas uppifrån och ner, parat med kraven på mätbara mål och resultat, har gjort att anställda har fått lägga mer tid på administration och mindre tid på kärnuppdraget.  Det har helt enkelt blivit för petigt och detaljstyrt.

Istället för kontroll innebär metoden att ha tillit till medarbetaren att lösa uppgiften efter eget huvud.

– Det handlar inte om en kravlöshet utan om att tillgodose tydliga krav. Modellen byggs upp av dialog, en vilja att förstå, en ömsesidighet och en tydlig uppföljning, säger Ulrika Lundqvist som är vice ordförande i kyrkorådet.

Kyrkoherde Elisabeth Ström. Till höger, kyrkorådets ordförande Lars Bryntesson. Foto: Lars Rindeskog

Med församlingsbon i blickfånget: styrningen fokuserar på att säkerställa kvaliteten.

Öka medarbetarens frihet och eget ansvar: ge möjlighet att tänka nytt och ta ansvar för att fatta egna beslut för förbättring.

Samverkan ger bättre styrning: titta på helhetsperspektivet för de professioner som behöver samarbeta för att tillgodose leveransen till ”kund”.

I Gustafsberg-Ingarö församling har också under de senaste åren fattat beslut enligt konsensusmetoden. Det innebär att för att ett beslut ska kunna fattas måste alla godta den. Det kan innebära långa möten och diskussioner. Men när väl alla har sagt ja, så går det fort att gå från ord till handling. Det menar Lars Bryntesson, som är ordförande i kyrkorådet.

– Allt handlar om att vi vill församlingens bästa. Då får processerna ta lite tid. Men när vi väl trycker på knappen för att ledningen ska verkställa besluten, går det snabbt och alla är med på tåget.

Här är församlingens fem bästa råd för dig som vill komma igång med tillit och konsensus som styrning!

Fakta: 1 Rollfördelningen

Var tydlig med rollfördelningen mellan förtroendevalda och anställda!

Ha en levande diskussion om detta och skilj på kyrkorådets roll att styra och kyrkoherdens roll att leda verksamheten.

Fakta: 2 Kraven

Definiera de förtroendevaldas roll!

De ska styra genom beslut på protokollförda möten, aldrig störa genom att leka chefer mellan mötena! Ställ istället tydliga krav på kyrkoherden, både när det gäller att leda verksamheten och att ta fram bra beslutsunderlag.

Fakta: 3 Allvaret

Ta alla förslag på allvar, oavsett vilken vald representant som lägger fram dem!

”Snälltolka” förslag som inte är perfekt formulerade från början och nedlåt er inte till att förminska någon annan.

Låt möten och processer få ta tid så att man förstår varandra.

Fakta: 4 Noggrannheten

Var noggrann med budget och verksamhetsplanering!

Sätt tydliga återrapporteringsbara mål och resultatkrav och precisera kraven på återrapportering, alltid genom uppdrag adresserade till kyrkoherden, som därefter kan delegera till andra medarbetare.

Fakta: 5 Engagemanget

Se personer med politiskt engagemang som en viktig resurs också i församlingens arbete!

Utgå från att allt engagemang sker utifrån omtanke om församlingens bästa och att personer med politisk erfarenhet kan bidra med mycket, också i nya relationer.