I somras stals Karl IX:s och drottning Kristinas begravningskronor från domkyrkan i Strängnäs. Nu åtalas en 22-årig man för brottet — men de ovärderliga regalierna är fortfarande borta.
I somras stals Karl IX:s och drottning Kristinas begravningskronor från domkyrkan i Strängnäs. Nu åtalas en 22-årig man för brottet — men de ovärderliga regalierna är fortfarande borta.
Polisen utesluter inte kopplingar till internationell organiserad brottslighet.
- Det här sker mitt på dagen, det är högsommar och det är folk inne i domkyrkan. Det är ett ganska brutalt gärningsförlopp, säger Filippo Bassini, chef för polisens grupp som arbetar med artskydds- och kulturarvsbrott.
Det var den 31 juli i fjol som delar av regalierna stals av två män från en monter i domkyrkan. Flera personer blev vittnen till hur två män i stor hast lämnade domkyrkan.
- Sen flyr gärningsmännen på cykel till en väntande båt så det är ett ganska spektakulärt brott, fortsätter Bassini.
Nu åtalas en av männen, 22 år gammal, misstänkt för grov stöld. Den andre mannen är fortfarande misstänkt, men är inte frihetsberövad.
22-åringen kunde gripas sedan dna säkrats från blodspår på glasskärvor i montern och analyserats av polisen.
Vid en husrannsakan hos mannen har polisen även hittat svarta sopsäckar som efter en analys har visat sig överensstämma med sopsäckar som hittades i en buske utanför domkyrkan. På samma ställe fanns också en slägga som kan ha använts för att krossa glaset i montern där regalierna var uppställda.
Med sig från kuppen fick tjuvarna två kronor och ett riksäpple, men enligt åtalet försökte de även stjäla övriga begravningsregalier, ett andra riksäpple och två spiror.
Värdet på de stulna föremålen uppskattas till 65 miljoner kronor och de föremål som blev kvar i domkyrkan värderas till ytterligare 26,5 miljoner. I åtalet skriver åklagaren att de stulna föremålen är "kulturhistoriskt sett unika och oersättliga".
- Allting har ett ekonomiskt värde, men det här är som när huset brinner ner och bilderna på barnen försvinner. Det här har ett annat värde, det är en del av vår historia och det är inte bara Strängnäs som är bestulet, utan hela Sverige, säger Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift.
Han fortsätter:
- Stöld är nästan ett för milt ord, det är en form av övergrepp mot vår gemensamma historia.
En tredje person har hörts av polis och är misstänkt för häleri. Åklagaren Reena Devgun har varit förundersökningsledare i den utredning som rör stölden och hon utesluter inte att föremålen har förts utomlands:
- Det finns flera olika hypoteser. Kan det vara ett beställningsbrott, är det en samlare som är intresserad av dem, är det en internationell beställning?
Utredningen av stölden fortsätter och föremålen eftersöks internationellt. Filippo Bassini är förtegen om hur denna del av utredningen fortskrider, men har inte gett upp hoppet.
- Jag är säker på att vi kommer att hitta föremålen, säger han.
Carl Cato/TT
Fakta: Karl IX:s begravningsregalier
Karl IX, Gustav Vasas yngste son och far till Gustav II Adolf, avled år 1611 efter ett slaganfall.
Hans och hustrun drottning Kristina den äldres begravningsregalier från 1611 och 1626 är av mycket hög konstnärlig kvalitet. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, pärlor och bergkristaller — så kallade "svenska diamanter" — av guldsmederna Antonius Grott och Peter Kempe. Drottningens är tillverkad i guld med emalj.
Källor: Nationalencyklopedin och Livrustkammaren
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.