Café Rut har blivit ett nav i gemenskapen

Rashid Salim besöker kaféet för att äta. Foto: Mikael M Johansson

På Café Rut i Sundsvall drivs diakonal verksamhet med många dimensioner. Här förenas en öppen gemenskap för församlingen med arbetsträning för de som står långt utanför arbetsmarknaden och lunch till självkostnadspris.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Rashid Salim besöker kaféet för att äta. Foto: Mikael M Johansson

Innanför dörrarna på Café Rut sjuder det av liv. Det är lunchtid och kaféet är fullt av folk med hungriga magar. I dag serveras nudelwok, dagens soppa, en riklig salladsbuffe och fika såklart.

– Vi vill att när man kommer till vårt hus, kyrkans hus, kommer man som besökare in i en gemenskap. Det här är ingen myndighet, bostadshus eller konferenscenter, det är en pågående gemenskap, säger Anna Stenund, kyrkoherde i Sundsvalls församling.

På Sundvalls församlings nyöppnade café betalar man vad man tycker fikat eller lunchen är värd. Den gåva man ger ”som tack för maten” går till andra som behöver till exempel lunch, men som inte har råd att ge något för den. På bilden samtalar diakonen Irja Åberg med Gun-Britt som precis ätit en bit mat. Foto: Mikael M Johansson

Café Rut slog upp portarna hösten 2021 och bakom verksamheten står diakon Irja Åberg och kocken Stefan Jonasson. Stefan Jonasson har på kort tid fått vidga sin kunskap om kyrkan.

– När jag kom hit och pratade med Irja första gången hade jag inte någon aning om vad en diakon var eller vad en diakon arbetar med, men redan under det första mötet märkte jag hur mycket Svenska kyrkan gör i samhället. Så från att tänka att det här bara är ett jobb, märkte jag mer och mer att det blir snudd på ett kall, berättar han.

Mer än bara mat

För Stefan Jonasson innebär jobbet mer än att laga lunch varje dag. När han får chansen lämnar han gärna köket och går runt mellan borden och småpratar med stamgästerna.

– Jag trivs väldigt bra. Man går och lägger sig med ett gott samvete varje kväll.

En bidragande faktor till trivsel är att Stefan Jonasson är en av handledarna för kaféets arbetsträning. Arbetsträningen är en viktig del i kaféets diakonala verksamhet och sker enligt Mary­-metoden. Mary är utvecklad av Linde-Bergslags församling och står för meningsfullhet, arbetsgemenskap, rehabilitering och yrkesstolthet.ed Café Rut.

Kocken Stefan Jonasson och diakon Irja Åberg jobbar tillsammans. Foto: Mikael M Johansson

Genom arbetsförmedlingen tar Sundsvalls församling emot praktikanter som står långt ifrån arbetsmarknaden. En av praktikanterna som jobbar i dag är Elin Vesterlund.

– Jag tycker om att träffa folk och att vara social, det får jag chansen att göra här, säger hon.

Arbetsträning med högt i tak

Många av de rutiner kaféet använder i arbetsträningen skulle fler arbetsplatser gynnas av, menar Stefan Jonasson. För att alla ska känna sig trygga och sedda på jobbet har de en avstämning innan öppning och efter stängning varje dag. Där är högt i tak för att berätta om sitt mående och arbetsuppgifter kan justeras efter dagsform. Avstämningen ger också en chans att reda ut konflikter innan de blir problem.

– Jag har alltid haft praktikanter, med med Mary-metoden så märker man att det blir på ett djupare plan i och med att det finns en utarbetad metod för hur man stärker människor, säger Stefan Jonasson.

Kaféet har en budget, som alla verksamheter. Precis som gudstjänsterna och konfirmanderna och allt annat vi gör får det kosta.

Med sig i att handleda praktikanterna har han Irja Åberg. Hon är spindeln i nätet för hela Café Ruts verksamhet. Irja hinner knappt slå sig ner vid ett bord med en kopp kaffe innan en kafégäst kommer fram till henne.

– Kommer du ihåg mig? frågar han och lyser upp när han ser igenkännande i Irjas ansikte.

Snart efter det kommer en kollega med en fråga och Irja får återvända bakom disken för att assistera. Det är många bollar i luften som gäller för att få ihop verksamheten.

Diakonal gåva betalar lunchen

När du stått i kön, tittat på menyn och berättat för personalen vad du önskar, är en naturlig reflex för de flesta att sträcka handen mot fickan för att plocka upp plånboken, men på café Rut syns inte en enda prislista.

– När vi får frågan “vad kostar det?” brukar vi säga ge gärna en diakonal gåva ungefär vad det kostar att gå och luncha nere på stan, säger Irja Åberg.

Anna Stenund, kyrkoherde. Foto: Mikael M Johansson

På Café Rut serveras allt till självkostnadspris. Det är en metod som Sundsvalls församling testar där förhoppningen är att den som har möjlighet betalar lite mer och att det i gengäld räcker att den som har det svårare ekonomiskt betalar ett par kronor.

– Vi har inte riktigt landat i det för flera år framåt, utan vi provar och ser vad som händer, säger kyrkoherde Anna Stenund.

En utvärdering om det är ekonomiskt lönsamt eller inte är för tidig att göra efter mindre än ett år, men hittills är personalen nöjd. Anna Stenund poängterar också att lönsamhet inte alltid är det viktigaste.

– Kaféet har en budget, som alla verksamheter. Precis som gudstjänsterna och konfirmanderna och allt annat vi gör får det kosta. Det får inte gå över budget och bli för dyrt, för då måste vi ta från något annat, men vi behöver inte gå med vinst.

Utmaningar med öppna dörrar

På kaféet blir ljudnivån tidvis hög, men det är glada tillrop man hör. Stämningen är vänskaplig och inbjudande. Så har det dock inte varit alla dagar, berättar Anna Stenund.

– En utmaning har varit att vi vissa dagar har fått lite för stor andel av människor med missbruksproblem, vilket kan skapa en viss otrygghet för andra. Så just nu pratar vi om hur vi kan välkomna den gruppen och samtidigt hålla det drogfritt och att det blir helt dominerande här.

Bakre raden: Maria Lindblom och Stefan Jonasson. Främre raden: Kajsa Elfström, Martin Mir Afghan, Elin
Vesterlund och Carina Fredriksson. Foto: Mikael M Johansson

Trots utmaningarna är Sundsvalls församling glada över att Café Rut har lockat så mycket folk. Anna Stenund tror också att den här typen av diakonal verksamhet är viktig för att visa utåt vad kyrkan gör. Det bidrar till människors positiva bild av Svenska kyrkan, menar hon.

– Här finns en gemenskap för alla som kommer. Det här är verkligen navet i församlingen, hjärtat egentligen, där alla ska kunna komma hit och känna sig välkomna, säger Irja Åberg om vad som är det bästa med Café Rut.

Fakta: Mary-metoden

En metod för att arbeta med arbetsträning och praktik för människor som står långt från arbetsmarknaden. Nyckelorden är Meningsfullhet, Arbetsgemenskap, Rehabilitering och Yrkesstolthet.

Bygger på en kristen människosyn. Använder vedertagna metoder och synsätt för att främja rehabilitering, egenmakt och personlig utveckling.

Startade i Linde bergslags församling, som även utbildar i metoden.