Åtgärderna i utredningen har som syfte att ge goda effekter både för biologisk mångfald och klimat, förklarar Göran Enander. Han menar att insatser för klimatet och för mångfalden inte måste ställas mot varandra.
– Det bästa sättet för att hantera biologisk mångfald är att skydda skog från avverkning. Det finns mycket forskning som visar detta. Men åtgärder för biologisk mångfald är också bra för klimatet, de ger mer motståndskraftig skog som bättre klarar stormar och torka.
Samernas intressen skyddas
Ett särskilt fokus i utredningen har varit de åtaganden som Svenska kyrkan lovat att göra efter ursäkten till samerna. Platser i skogen som är viktiga för den samiska andligheten föreslås skyddas helt från avverkning.
Om avverkning ska ske i ett renskötselområde måste det liksom i dag ske ett samråd med berörd sameby. Men utan samtycke från samebyn blir ingen avverkning.
– Man får samråda tills man kommer överens.
Göran Enander tycker inte att hans förslag innebär att Svenska kyrkan skulle gå väldigt mycket längre i fråga om hållbarhet jämfört med andra i branschen. Men ambitionen är att kyrkan ska bli ett föredöme.
– När det gäller det hyggesfria så har Skogsstyrelsen föreslagit att staten ska gå före och ha 20–25 procent hyggesfritt. Nu tror jag inte att regeringen kommer nappa på det och det är klart att vi ligger lite högre där och högre när det gäller andelen frivilligt avsatt skog.
Förlorar 100 miljoner i intäkt
Göran Enanders förslag skulle enligt utredningen innebära en minskad ekonomisk avkastning från skogsbruket på 100 miljoner kronor per år, jämfört med i dag.
– Det är ungefär fyra promille av Svenska kyrkans totala omsättning så det tycker vi att man har råd med.
I dag går 50 procent av den utdelningsbara vinsten från prästlönetillgångarna till stiften som delar ut den till församlingar som är andelsägare. 50 procent går till det nationella utjämningsystemet. För att inte andelsägarna ska drabbas föreslår Göran Enander att de fortsättningsvis ska få lika mycket pengar, vilket gör att andelen till utjämningssytemet blir något lägre.
– För att stiftsbidragen från utjämningssystemet inte ska bli lägre så föreslår vi en hållbarhetsavgift.
Den ska alla församlingar betala till utjämningsystemet och den föreslås ligga på mellan 0,4 och 0,8 öre per hundralapp av kyrkoavgiften.
Vill minska konfliktnivån
Skogen är ett hett debattämne där tonläget ofta är högt. Göran Enander har tidigare varit både ordförande för Svenska naturskyddsföreningen och generaldirektör för Skogsstyrelsen.
– Ett av mina huvudmål är att minska konfliktnivån, inom kyrkan och även i relation till det omgivande samhället. Kyrkan börjar bli lite ifrågasatt för sitt skogsbruk, säger han.
– Det blir alltid kritik om man inte lever som man lär i organisationer, men kanske är det extra speciellt i kyrkan.