Diakonerna: Så tycker vi om ministerns förslag

Förebyggande arbete är positivt, säger diakonerna. Förslag om sänkta bidrag är mindre uppskattade. Foto: Mikael M Johansson

Kyrkans Tidning har frågat fyra diakoner om hur de ser på socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvalls politik.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Förebyggande arbete är positivt, säger diakonerna. Förslag om sänkta bidrag är mindre uppskattade. Foto: Mikael M Johansson

Fyra diakoner fick två frågor: 

1. Vad tycker du om att förebyggande åtgärder hamnar i fokus i den nya socialtjänstlagen?

2. Regeringen låter nu utreda ett bidragstak och regler om att socialtjänster måste hålla sig till riksnormen för socialbidrag. Hur skulle det påverka de människor du möter?

 

Jacob Ahlin, diakon, Botkyrka församling

Jacob Ahlin

1. Det är klokt. Att ingripa tidigt kan minska risken för att problem förvärras och på sikt blir svårare och dyrare att hantera. Svenska kyrkan är redan aktivt med förebyggande insatser. 

2. De skulle kunna ha både positiva och negativa effekter, beroende på hur det genomförs och vilka grupper det påverkar. För människor i långvarigt utsatta situationer kan sådana regler bli problematiska. Om det blir svårare att få ekonomiskt bistånd eller om stödet begränsas kan fler människor hamna i en ond cirkel av fattigdom och beroende av tillfälliga lösningar, såsom hjälp från ideella organisationer och Svenska kyrkan.

 

Malin Stadig Lundgren, arbetsledande diakon, Växjö pastorat 

Malin Stadig

1. Det är positivt och välkommet. Svenska kyrkan har ett stort förtroendekapital men jag tror att vi behöver finna mer strukturerade och professionella samarbetsformer med socialtjänsten och övriga myndigheter för att kunna vara med i det förebyggande arbetet i framtiden.

2. Vi behöver alla göra vårt allra bästa med de resurser och den kompetens som finns att tillgå i ett gemensamt arbete med grundprincipen ”hjälp till självhjälp”.

 

AnnSofie Olsson, diakon, Bergsjöns församling

AnnSofie Olsson

1. Det är bra att bra, liksom att vikten av samverkan betonas, att myndigheter och civilsamhället behöver varandra för att klara detta. Utmaningar för kyrkan är dels att förebyggande arbete behöver ske utanför kyrkans väggar, dels måste präglas av uthållighet.

2. Det skulle kunna drabba familjer med flera barn. Jag möter många unga som växer upp i ekonomisk utsatthet, ett bidragstak skulle ytterligare öka de socioekonomiska utmaningar som dessa familjer lever i. Jag tror inte på att motivera människor genom att göra livet svårare. De föräldrar jag möter kämpar för att ge sina barn bättre möjligheter och hopp.

 

Kikki Högdahl, diakonistrateg, Umeå pastorat

Kikki Högdahl

1. Att arbeta förebyggande är viktigt och redan i dag arbetar medarbetare i kyrkan med detta i nära samverkan med myndigheter och med andra organisationer. Kyrkan kan bland annat vara en guide in i socialtjänstlagen och de rättigheter som finns i den.

2. Ibland ger de här resonemangen en bild av att "bidragsfusket" är ett stort problem eller att människor vill leva på bidrag. Det är inte vår bild - vi ser människor som kämpar och vill försörja sig själv och sina familjer. Det är därför viktigare att möjliggöra etablering i arbete, förebygga utsatthet och ge stöd på de sätt som gynnar en väg in i gemenskap.