– Det var en ganska lång förhandling. Den pågick mellan 9 och 15 med avbrott för lunch, säger Fredrik Nilsson, enhetschef på kyrkokansliets rättsavdelning, i ett mejl efter onsdagens förhandling .
Enligt Datainspektionen får känsliga personuppgifter hanteras av arbetsgivaren, församlingen eller pastoratet, i det arbetsrättsliga arbetet. Men inte av domkapitlet. Det gör det svårt för domkapitlen att sköta sin tillsyn.
Nu prövas frågan i första instans. Stiften anser bland annat att domkapitlens behandling av uppgifter om lagöverträdelser är laglig enligt dataskyddsförordningen och att något tillstånd inte behövs.
– I den svenska kompletteringsförordningen anges att sådana uppgifter får behandlas även av andra än myndigheter om behandlingen är nödvändig för att rättsliga anspråk ska kunna fastställas, göras gällande eller försvaras, säger Fredrik Nilsson.
Om domstolen skulle anse att behandlingen kräver tillstånd, anser stiften att sådant tillstånd bör medges. Domkapitlen anser att tillstånd ska ges eftersom deras behandling av uppgifter om lagöverträdelser inte är oförenlig med dataskyddsförordningen.
– Stiften fick, genom våra ombud, tillfälle att utveckla grunderna för sina överklaganden och fick möjlighet att till viss del komplettera det tidigare skriftliga underlaget, både gällande kyrkans organisatoriska uppbyggnad, stiftens roll och ansvar och de datarättsliga sakfrågorna. Datainspektionen vidhöll som väntat sin inställning att överklagandena skulle avslås, säger Fredrik Nilsson i mejlet.
Förvaltningsrättens dom i målet kommer att meddelas inom fyra veckor.