EFS vänder sig också mot de formuleringar i beslutet som rör skapelseläran och evolutionsteorin:
"Frågan om Svenska kyrkans syn på evolutionsteorin är av olika anledningar knepig, men hur som helst är det knappast möjligt att – såsom domkapitlet gör – knyta detta till kyrkans bekännelse. Att med hänvisning till ”Svenska kyrkans vetenskapssyn gällande evolutionsteorin” (citat från beslutet) påstå att en präst som sagt att Gud har skapat människan till sin avbild avvikit från kyrkans tro, bekännelse och lära förefaller minst sagt underligt."
EFS anser att de "stora rikedomar och resursmöjligheter" som en en stor bredd av fromhetstraditoner ger Svenska kyrkan, riskerar att gå förlorade när man "sänder signaler om att aktivt inskränka detta utrymme:
"Detta är oroväckande och förändrar i grunden ett stort antal prästers och diakoners förutsättningar att utöva sina ämbeten, om man som domkapitlet menar att deras undervisning 'utgör ett salighetshinder.'"
"Är detta verkligen kyrkans avsikt eller är det så att domkapitlet har missbedömt situationen, i bästa fall utifrån en pastoral omsorg om sina konfirmander? Ärendet kommer att överklagas, och vi förutsätter att beslutet därmed kommer att ändras. Om så inte blir fallet, riskerar det att påverka relationen mellan Svenska kyrkan och EFS", avslutas pressmeddelandet.
Daniel Tisell, kyrkostyrelsens 2:e vice ordförande, vill inte kommentera det specifika ärendet eftersom det också ska hanteras av överklagandenämnden. I en mejlkommentar till Kyrkans Tidning skriver han dock att:
"Kyrkomötets beslut från 2009 om en delad äktenskapssyn självklart fortsatt gäller inom Svenska kyrkan. Samtidigt gäller också kyrkomötets beslut från 2005 där det med skärpa slås fast att en homosexuell läggning inte får fördömas eller skuldbeläggas och att Svenska kyrkan aktivt ska motverka diskriminering av personer på grund av sexuell läggning".