Kyrkoherden möter stor tacksamhet för kyrkans arbete

Anders Lennartsson i S:t Nicolai kyrka i Örebro

“Det här är fruktansvärt. Jag hoppas att jag slipper leda mer sånt här arbete under min tid som kyrkoherde,” säger Anders Lennartsson, vars pastorat just nu lever i följderna av det som kallats det värsta massmordet i Sveriges historia.  Foto: Marcus Gustafsson 

En vecka efter skolskjutningen i Örebro är kyrkan fortfarande efterfrågad på många håll i staden. "Jag är så grymt imponerad av mina medarbetare som har ställt upp och varit snabbfotade," säger kyrkoherde Anders Lennartsson. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Anders Lennartsson i S:t Nicolai kyrka i Örebro

“Det här är fruktansvärt. Jag hoppas att jag slipper leda mer sånt här arbete under min tid som kyrkoherde,” säger Anders Lennartsson, vars pastorat just nu lever i följderna av det som kallats det värsta massmordet i Sveriges historia.  Foto: Marcus Gustafsson 

För snart en vecka sedan öppnade en man eld på en vuxenutbildning i Örebro och mördade tio personer. Svenska kyrkans personal befann sig snabbt i lokaler i närheten och mötte dem som varit på skolan och anhöriga. Under veckan har arbetet med att erbjuda stöd fortsatt för pastoratet.

– Mötesplatserna där vi befinner oss med kommunen är det lite mindre tryck på nu. Det har blivit en större tillströmning av personer som tänder ljus vid våra minnesplatser och det är fortfarande en dov stämning i stan, säger kyrkoherde Anders Lennartsson.

Han säger att människor han möter uttrycker stor tacksamhet för Svenska kyrkans arbete.

– Det finns ingen måtta på hur mycket positiv kraft som strömmar till oss från när och fjärran.

Varit där hjälpen behövs mest

Anders Lennartsson har tillsammans med sju andra i personalen utgjort en krisledningsgrupp som har samordnat pastoratets insats. En av nycklarna i arbetet har varit flexibilitet. Att hålla vissa kyrkor öppet extra och stänga andra dit folk inte har sökt sig och att hålla tät kontakt med kommunens krisgrupp för att hela tiden se till att det funnits människor där de behövts mest.

– När det här händer visar det tydligt varför det är så bra med stora pastorat. Då har vi så väldiga resurser, säger Anders Lennartsson.

Pastoratets 24 präster och 12 diakoner har varit mycket efterfrågade, men även andra personalgrupper, som administratörer och vaktmästare, har haft mycket att göra.

– Jag är så grymt imponerad av mina medarbetade som har ställt upp och som har varit snabbfotade. Alla vill hjälpa till och fattar att det här är större än något annat just nu.

Stöttar moskéerna i sorgearbete

På söndagen var kyrkoherden med församlingsherde Moni Höglund och två representanter från en av moskeerna på Örebro SK:s fotbollsmatch för att berätta om hur de jobbar tillsammans.

– Vi vet att moskéerna har ett mycket större sorgearbete att ta sig igenom nu, för några av deras medlemmar är drabbade.

Kan ni även vara till hjälp även för de örebroare som inte i första hand vänder sig till Svenska kyrkan?

– Det är bra att få prata med någon från den religion man tillhör, därför är det bra till exempel med sjukhusimamen. Men vi respekteras för vår professionalism, så många tycker att vi kan hjälpa till och det har inte varit några diskussioner.

Bearbetning för medarbetare

Nu börjar tröttheten komma ikapp personalen, säger Anders Lennartsson. Och hela tiden har pastoratets vanliga verksamhet pågått parallellt.  

"Vi har mött mycket sorg. Ingen av oss var på plats när det hände, men vi har mött dem som var där", säger  Anders Lennartsson. Foto: Kicki Nilsson/TT

– Nu är uppgiften att se till att det håller över tid. I dag unnar vi oss vila så gott det går. Och de som inte har varit igång, får göra en insats nu.

Anders Lennartsson har bett Strängnäs stift och nationell nivå om hjälp med att om några veckor ordna en dag för pastoratets medarbetare att prata om det som hänt.

– Vi har mött mycket sorg. Ingen av oss var på plats när det hände, men vi har mött dem som var där och det kan vara tungt. Det måste vara frivilligt att berätta, men vi behöver erbjuda de drabbade att kunna tala om vad de varit med om.