Uppdateras
– Vid dagens sammanträde fattade vi beslut om att upphäva beslutet eftersom det inte hade gjorts någon befogenhetsprövning innan, säger biskop Thomas Petersson till Kyrkans Tidning.
Kan kyrkoherden gå tillbaka till sin tjänst nu?
– Vi i domkapitlet tittar på hur beslutet står sig mot kyrkoordningen. Hur kyrkorådet går vidare blir en arbetsrättslig fråga men också en fråga om efterlevnaden av kyrkoordningen, säger Thomas Petersson.
Prövningen av beslutet att arbetsbefria domprosten gjordes efter en anmälan till domkapitlet. Ingen befogenhetsprövning hade gjorts innan beslutet togs av kyrkorådets arbetsutskott.
Enligt kyrkoordningen får beslut om uppsägning, avskedande eller omplacering av en präst samt beslut om disciplinär åtgärd fattas endast om domkapitlet vid en befogenhetsprövning ansett att beslutet inte strider mot kyrkoordningens regler om tillsyn från biskop och domkapitel.
Tillsynen gäller lära, utövande av vigningstjänsten och efterlevnad av vigningslöftena.
Kyrkorådets ordförande Inger Harlevi betonar att detta inte handlar om en disciplinär åtgärd utan om chefsskap som ligger under kyrkorådets ansvar.
Domkapitlet däremot anser att åtgärden rent objektivt måste uppfattas som en disciplinär åtgärd som skulle ha föregåtts av en befogenhetsprövning.
Inger Harlevi säger till Kyrkans Tidning att hon inte har någon kommentar förrän ärendet behandlats formellt.
Domkapitlet skriver också att beslutet fattats av arbetsutskottet som enligt delegationsordningen inte har befogenhet att fatta ett sådant beslut. Detta har dock inte åberopats i ärendet och prövas därför inte av domkapitlet.
Kyrkans Tidning söker jurister på kyrkokansliet och Skao.
Arbetsbefrielsen skulle ha haft slutdag i morgon, onsdag.