Filmer om kyrkan i förorten väcker känslor

Kyrkans arbete och livet i landets mångkulturella stadsdelar skildras i filmserien "Framtiden bor hos oss". I torsdags premiärvisades den första delen i Hallunda Folkets hus och lockade de 200 besökarna både till skratt och tårar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
— Filmaren Tobias Olingdahl fångar mötet med människor ute i församlingarna på ett kärleksfullt och transparent sätt, säger Beatrice Lönnqvist, kyrkoherde i Botkyrka församling och ordförande i Framtiden bor hos oss. Foto: Magnus Aronsson

   Den här typen av film behövs som en motvikt till katastrofberättelser om förorten, säger Beatrice Lönnqvist, kyrkoherde i Botkyrka församling och ordförande i Svenska kyrkans nätverk Framtiden bor hos oss i ett pressmeddelande. 

I fem avsnitt skildrar filmaren Tobias Olingdahl livet i de Svenska kyrkans församlingar som ligger i områden som präglas av mångfald och mångreligiositet.

Första avsnittet av filmserien kommer att publiceras på youtube-kanalen Framtiden bor hos oss den 29 oktober. Därefter följer ett avsnitt som publiceras varje vecka fyra fredagar.

Svenska kyrkans nätverk "Framtiden bor hos oss” samlar distrikt och församlingar i mångreligiösa och mångkulturella stadsdelar i flera svenska städer.

Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou var en av besökarna vid premiärvisningen.

  Det är en otrolig värme som fyller upp hela bilden. Sprid denna och ge alla en kärleksdusch av det som ni ägnar er tid och kraft åt. Ja, sprid till alla som finns! säger Alexandra Pascalidou i ett pressmeddelande. 

— Jag vill gratulera Svenska kyrkan för ett fenomenalt arbete som gjort denna film. Och vilken humor ni har, sa journalisten och författaren Alexandra Pascalidou efter filmen. Foto: Magnus Aronson