Författaren Åsa Larsson har förlåtit sig själv för predikandet

Åsa Larsson

Åsa Larsson vill placera Jesusgestalten dold för oss andra men nära henne själv, berättar hon i podden "Var ska jag ställa Jesus". Foto: Marcus Gustafsson

"Jag har ägnat mycket tid att förlåta mig själv för den personen jag var som satt inne med sanningen och predikade och berättade för andra hur de skulle leva", säger författaren Åsa Larsson. I podden “Var ska jag ställa Jesus” berättar hon om sin ungdomstid i frikyrkan och hur hon tänker idag. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Åsa Larsson

Åsa Larsson vill placera Jesusgestalten dold för oss andra men nära henne själv, berättar hon i podden "Var ska jag ställa Jesus". Foto: Marcus Gustafsson

Det är sommar i Ångermanland när podden spelas in. Åsa Larsson är på väg till en litteraturfestival där hon  ska berätta om sitt skrivande, allra mest känd är hon för böckerna om Rebecka Martinsson. Deckarserien handlar om åklagaren som flyttar tillbaka till Kiruna efter många år i Stockholm. 

Åsa har själv tillbringat sommaren i en stuga i Tornedalen många mil från där vi sitter. Det har fått bli ett enkelt liv i stugan som inte är riktigt färdigbyggd och hon är tillfreds trots vattenbärande och en del andra umbäranden med ett enkelt liv.  

Hallelujaviftande

Hon är uppvuxen i en by utanför Kiruna och i podden berättar hon om sitt laestadianska arv och om sin ungdomstid i en frikyrka.  

Jag gick ju in i en frikyrkomiljö som var dels väldigt lagisk, alltså man fick inte ha för korta kjolar och inte konsumera icke-kristen kultur. Det här var ju i framgångsteologins era även om jag inte köpte det själv, men jag var väldigt hallelujaviftande med nån sorts extrovert tro. 

Fakta: Lyssna på avsnittet med Åsa Larsson

Hon beskriver också det positiva med gemenskapen kyrkan och tankarna kring hur hon skulle förhålla sig till tro och kyrka när hon lämnat frikyrkan. Till viss del har det fått sitt utlopp i böckerna om Rebecka Martinsson, en serie som nu är avslutad. 

Bibelberättelser

Jag var arg på så mycket. Jag hade ju ihjäl präster och pastorer på löpande band i mina två första böcker det är ju som ett skämt som jag höll på, säger Åsa Larsson och skrattar. 

Hon berättar hur hon själv har utvecklats i takt med Rebecka Martinsson som har gått vid hennes sida i många år 

Jesus och Bibelns berättelser är viktiga inspirationskällor både i hennes liv och hennes skrivande, i podden berättar hon om en mängd bibelberättelser och hur hon tänker kring dem. 

Till sist placerar Åsa Larsson Jesus nånstans. Det blir en plats väldigt nära.

Fakta: "Var ska jag ställa Jesus"

Kyrkans Tidningens poddserie ”Var ska jag ställa Jesus” finns både på tidningens hemsida och på Spotify.

I serien tar kulturjournalisten Agneta Stefansson hjälp av kulturpersonligheter och andra kända personer i vårt samhälle för att svara på den fråga hon själv har brottats med efter en egen uppväxt i kyrkan.

De som intervjuas är författaren Åsa Larsson,  bloggaren ”Underbara Clara” Clara Lidström, dramatikern och skådespelaren Staffan Westerberg och artisterna Gladys del Pilar, Py Bäckman och Samuel Ljungblahd.