Försäkringskrav styr församlingars härbärgen

Karlstads pastorat öppnar i år tillfälligt härbärge i gamla Älvkullegymnasiets lokaler. "Det har varit återkommande diskussioner om varför vi inte kan vara i våra kyrkor" säger församlingsherde Johan Husberg. Foto: Louise Albrecht.

Karlstad pastorat har sedan länge erbjudit tillfälliga vinterhärbärgen, men i andra lokaler än sina egna kyrkor. I Umeå pastorat öppnas kyrkor upp som värmestugor nattetid, men inte som härbärgen. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hemlöshet
Karlstads pastorat öppnar i år tillfälligt härbärge i gamla Älvkullegymnasiets lokaler. "Det har varit återkommande diskussioner om varför vi inte kan vara i våra kyrkor" säger församlingsherde Johan Husberg. Foto: Louise Albrecht.

Kyrkans Tidning har tidigare berättat att S:ta Clara kyrka behöver stänga sitt härbärge i kyrkan eftersom Kyrkans försäkringsbolag inte tillåter den verksamheten.

Nätverket Vintervärme har i flera år öppnat ett tillfälligt härbärge under vintermånaderna för att erbjuda hemlösa i Karlstad en sovplats. Närverket består av Karlstads pastorat, Karlstads kyrkliga stadsmission, RIA Hela människan, Rotary Karlstad City, Karlstads kommun, Pingstkyrkan och Tingvallakyrkan.

Församlingsherde Johan Husberg, Karlstad pastorat, som är ordförande och talesperson för nätverket berättar att det inför varje vinter undersöks vilken lokal som är möjlig att göra om till härbärge. I år ordnas sovplatser i gamla Älvkullegymnasiets lokaler.

– Vi har löst det så att vi lånar lokaler av kommunen som vi har försäkrat hos Kyrkans försäkringsbolag.

– Vi har alltid jobbat med andra lösningar än kyrkor. Det har varit allt från husvagnar till affärslokaler som stått tomma.

Hade ni velat använda kyrkorna om det var möjligt?

– Ja, det har varit återkommande diskussioner om varför vi inte kan vara i våra kyrkor, men det som det alltid faller tillbaka på är försäkringen och brandskyddet och jag var inte förvånad när jag såg att S:ta Clara inte fick ha öppet.

Det tillfälliga härbärget har hållit öppen sedan i måndags och Johan Husberg säger att den stora utmaningen nu framför allt handlar om att kunna engagera tillräckligt många volontärer, något som försvåras av de skärpta restriktionerna.

Umeå pastorat bedriver tillsammans med Pingstkyrkan ett härbärge på uppdrag av kommunen för EU-medborgare. Men i år har pastoratet också rustat för att kunna öppna upp antingen Umeå stads kyrka eller Vasakyrkan om temperaturen sjunker under 15 minusgrader.

När det är kallare än minus 15 grader kan Umeå stads kyrka öppna så att människor kan värma sig. Foto: Johanna Norin

– Vi har kollat med vårt försäkringsbolag innan och fått okej. Vi har inga sängar, lakan eller täcken utan det blir filt och kudde och man får ligga i kyrkbänken, säger Sara Sandström, som arbetar på Svenska kyrkan i Umeås diakonicentral.

Initiativet kallas för Värme och vila och eftersom det inte är ett härbärge med regelrätta sovplatser som madrasser så är verksamheten godkänd av Kyrkans försäkringsbolag.

– Vi har ett härbärge också och där har vi alla försäkringar och följer de regler som gäller för det. Det här är ett komplement och vi gör det för att vi sett att det finns ett behov, folk har sovit i bilar, säger Sara Sandström.