Det är högsäsong för bröllop. Till kyrkornas altare strömmar par som lovar varandra: “Jag vill älska dig, dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt”.
Men i Danmark kan formuleringen att döden ska skilja makarna åt komma att ändras. Där diskuteras att istället använda formuleringen “tills livet skiljer oss åt”.
– Vi lever i en tid där vart och vartannat par skiljer sig. Om man ska acceptera den realiteten och samtidigt visa respekt för att kärleken är en gåva som skänks till oss, kan man argumentera för att man kan säga något annat än “tills döden skiljer er”, säger prästen Helene Reingaard Neumann till Kristeligt Dagblad.
Nära hälften av äktenskapen slutar i skilsmässa
Hon tycker inte att den nuvarande formuleringen bör ändras över natten, men tycker att det finns goda argument för att hitta en annan lydelse. Helene Reingaard Neumann poängterar också att formuleringen "tills döden skiljer oss åt" inte alltid har funnits, utan kom till under romantiken.
I Danmark skiljer sig runt 40 procent av alla gifta par inom äktenskapets 50 första år.
Ritualen måste möta befolkningens behov
Kirstine Helboe Johansen, lektor i praktisk teologi och avdelningschef för avdelningen för teologi vid Århus universitet, säger till Kristeligt Dagblad att hon ser förslaget om att säga “tills livet skiljer oss åt” som en del av ett större samtal om hur vigselritualen möter befolkningens behov i 2023.
– Det är ett försök att ta skilsmässostatistiken på allvar. Och man kan säga att formuleringen också kan rymma de som faktiskt förblir gifta till döden. För dem är det på ett sätt också livet som skiljer dem åt, säger Kirstine Helboe Johansen.