Stiftsstyrelsen: Förtroendet förbrukat för biskopen

Stiftskansliet i Härnösand. Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift

Förtroendet för biskopen är förbrukat, skriver Härnösands stiftsstyrelses AU till de fackliga skyddsombuden. Men stiftsstyrelsen vill inte kommentera situationen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Stiftskansliet i Härnösand. Foto: Maria Eddebo Persson/Härnösands stift

Under Härnösands stiftsstyrelses möte under tisdagen behandlades ett personalärende, men om det handlade om biskopen vill inte stiftsstyrelsens förste vice ordförande Kenneth Norberg (S) uttala sig om.

– När det gäller samarbetsproblemen mellan ordförande, det vill säga biskopen, och den övriga styrelsen kan jag inte säga någonting. Samtal oss emellan pågår och jag vill absolut inte föra dessa i media, skriver Kenneth Norberg i ett pressmeddelande.  

I de lokala skyddsombudens kommunikation framgår att de under förra veckan fick veta att stiftsstyrelsen, via en advokat, skrivit till biskopens fackliga företrädare att stiftsstyrelsen inte har förtroende för henne och vill avsluta hennes anställning. 

Det gör också stiftsstyrelsens förste vice ordförande Kenneth Norberg tydligt i sin brevväxling med skyddsombuden. Han skriver, å stiftstyrelsens AU:s vägnar, att samarbetsproblemen på stiftskansliet ”är en av anledningarna till att stiftsstyrelsens förtroende för biskopen nu har blivit förbrukat.”

Innan Eva Nordung Byström blev biskop 2014 var hon öppet kritisk till hur stiftsstyrelsen förankrade sina beslut och tog sitt arbetsgivaransvar. Men om det påverkat samarbetet med stiftstyrelsen vill Kenneth Norberg inte säga något om.

Jag kommer inte att kommentera, utan den dagen vi gått i mål med allt detta gör vi endera ett pressuttalande eller så får du ringa efter den 7 oktober och kolla vad vi kommit fram till.

Om de 6:6a-anmälningar om allvarliga arbetsmiljöproblem på stiftskansliet som nyligen gjorts, säger Kenneth Norberg i pressmeddelandet: 

- Vi är angelägna om en god arbetsmiljö och tar de skrivelser som vi fått från de lokala skyddsombuden på stort allvar. Vi har kommit överens med skyddsombuden om att anlita en extern och oberoende resurs för djupintervjuer med alla anställda, och det är helt enligt skyddsombudens förslag.

En arbetsgrupp med representanter för skyddsombuden, ledningsgrupp och arbetsutskottet har utsetts. 

-  Tanken är att arbetsgruppen ska resonera mer om vilka frågor som behöver utredas, vilken beställning som ska göras och lämplig arbetsmiljöresurs att anlita. Nu vill vi ta reda på ordentligt vad problemen handlar om.

Kyrkokansliets rättschef, Maria Lundqvist Norling, säger att en biskop är anställd på samma villkor som övriga stiftsanställda och därför rent teoretiskt kan bli uppsagd eller avskedad.

När en biskop väl är vald, blir biskopen anställd i stiftet. Med anställningen följer samma arbetsrättsliga regler som för andra anställningar. Det är stiftsstyrelsen som företräder arbetsgivarrollen i förhållanden till biskopen, säger Maria Lundqvist Norling.

Rent arbetsrättsligt finns det möjlighet att säga upp en biskop. Då ska man följa vad som gäller enligt kollektivavtal och arbetsrätt i allmänhet.

Har det någonsin skett en uppsägning av en biskop?

  Nej, det har såvitt jag vet inte hänt i modern tid, från kyrkoordningens tillkomst för 20 år sedan tills nu. I vad mån det har skett tidigare vågar jag inte säga.

Det enda liknande ärende som Maria Lundqvist Norling känner till är när Sven Thidevall lämnade sin tjänst som biskop i Växjö stift år 2010.

Då handlade det om en överenskommelse och han var efter det verksam på nationella nivån där han hade en forskartjänst.

Vad händer om en stiftsstyrelse säger upp en biskop?

Man är inte fråntagen sin behörighet i vigningstjänsten när man inte längre har en anställning i ett stift, vilket ingen av de pensionerade biskoparna har till exempel. De som har gått i pension har kvar sin titel och brukar kallas biskop ”emeritus” eller ”emerita”. Annars kan benämningen vara ”tidigare biskop” eller likande.

Sedan är det så att det för varje stift ska det finnas en biskop, enligt vår ordning. Då behöver man på bästa sätt ordna ett biskopsval och se till att man får en ny biskop på plats.

Ett beslut om uppsägning från stiftsstyrelsen kan dels överklagas till Svenska kyrkans överklagandenämnd och dels till domstol, säger Maria Lundqvist Norling.

I teorin finns det två möjliga vägar att få ett sådant beslut prövat på. Våra inomkyrkliga beslut kan man begära beslutsprövning på. Är det ett beslut inom det arbetsrättsliga området kan man få det prövat i bland annat arbetsdomstolen.