Han ska spela 1 000 psalmer i 1 000 kyrkor

Pontus Eriksson.

Pontus Eriksson använde koralboken för att lära sig spela efter noter så att han kunde bli kantor. Nu är hans mål att spela 1 000 psalmer i lika många kyrkor. Foto: Marcus Gustafsson

"Att lägga ut saker på nätet kan kännas väldigt naket. Därför tror jag att många drar sig för det. Men jag bryr mig inte vad andra ska tycka," säger Pontus Eriksson. Han använder Instagram och Tiktok för att inspirera fler att intressera sig för det kyrkliga kulturarvet. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkomusik Psalm
Pontus Eriksson.

Pontus Eriksson använde koralboken för att lära sig spela efter noter så att han kunde bli kantor. Nu är hans mål att spela 1 000 psalmer i lika många kyrkor. Foto: Marcus Gustafsson

Pontus Eriksson är kyrkomusiker och använder sociala medier för att skapa intresse för det kyrkliga kulturarvet.

– Det är väldigt personligt att besöka en ny kyrka. Jag vill dela med mig av den upplevelsen och hoppas att fler blir intresserade, säger han.

Sedan i somras har han ett projekt som han kallar 1 000 kyrkor - 1 000 psalmer, där han besöker kyrkor och berättar om deras historia. Ofta sätter han sig också bakom orgeln och spelar en psalm. Allt filmas och läggs ut på Instagram och Tiktok.

– Kyrkobyggnaderna är gamla, men jag försöker lyfta dem på ett mer modernt sätt. Jag tycker att Svenska kyrkan behöver synas mer digitalt i framtiden.

Folkmusiken väckte intresset för kulturarvet

Hittills har Pontus Eriksson besökt ett 40-tal kyrkor. Han började i Västland kyrka, Uppsala stift, där han spelade psalm 1, och har sedan bland annat varit i Rasbo kyrka, Uppsala stift, och Själevads kyrka, Härnösands stift.

När han inte sitter bakom pianot eller orgeln, spelar Pontus Eriksson nyckelharpa. Han tror att det var i folkmusiken som hans intresse för kulturarvsfrågor startade.

– Jag vill trycka på att kyrkorna är vårt gemensamma kulturarv, det är inget som någon äger. Svenska kyrkan förvaltar lokalerna, men det finns historia här som vi alla, oavsett om vi är med i kyrkan eller inte, kan ta del av.

"Kyrkan har inget att be om ursäkt för"

Fortfarande lär han sig saker om vad som fungerar och inte fungerar i film på sociala medier, men några viktiga lärdomar har Pontus Eriksson att dela med sig av.  

– Att lägga ut saker på nätet kan kännas väldigt naket.  Därför tror jag att många drar sig för det. Men jag bryr mig inte om vad andra ska tycka. Om de inte gillar vad de ser, får de väl blunda.

– Jag har upplevt att man i kyrkan ber om ursäkt  för att man är det man är och det finns inget att be om ursäkt för. För det vi har, det är jättebra. Vi har en musikskatt och vi är äkta traditionsbärare. Det är ett viktigt förvaltande av historien.

Vill locka andra att besöka kyrkor

Nackdelen med sociala medier, säger Pontus Eriksson, är att man inte ser vad mottagaren gör av informationen man presenterat.

– Min förhoppning är att folk ska besöka kyrkorna. Jag kan få kommentarer som att “Den kyrkan vill jag verkligen besöka”. Och det är jätteroligt, men jag ser aldrig om de faktiskt tagit sig ut.

Hur lång tid det kommer att ta att besöka och filma 1 000 kyrkor, vet Pontus Eriksson inte ännu.

– Jag gör det i mån av tid och lust. Det finns inget behov av att det måste stå klart i morgon, säger han.

Ska bli organist

Att det i Den svenska psalmboken endast finns 800 psalmer, bekymrar honom inte. Det finns ju fler böcker.

– Och innan jag är färdig med det här kommer det att ha kommit en ny psalmbok, säger Pontus Eriksson.

Pontus Eriksson har varit kantor i sex år. Han har nyligen påbörjat en organistutbildning på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Hans första steg mot att bli kyrkomusiker togs på Oskarshamns folkhögskola.

– Då spelade jag bara på gehör. Jag spenderade ett år med att lära mig spela efter noter. Det var via koralboken jag lärde mig, så det är den jag har att tacka.

Fakta: Pontus Eriksson

Ålder: 28.

År i yrket: Kantor sedan 2018. Utbildar mig nu till organist.  

Jobbar: Älvkarleby-Skutskärs församling (tjänstledig på grund av studier).

Familj: Föräldrar och tre syskon.

På fritiden: Besöker kyrkor. Är också intresserad av instrumentmakeri, friluftsliv och paddling. 

Favoritkompositör: Bach. Kan låta "basic", men han är en eminent kompositör som har varit väldigt inspirerande för mig. Med sin musik fångar han alla typer av människor. 

Då blev det tokigt: När det är så många kyrkor, råkar man säga fel ibland. Ansgariikyrkan är byggd av reveterat timmer och jag sa reviderat timmer, så det fick en annan betydelse i videon. Men man är ju inte mer än människa.