Möt några av de yngsta kandidaterna i kyrkovalet

Du får rösta i kyrkovalet från det att du fyller 16 år, kandidera i valet från det att du är 18 år, men medelåldern på kandidaterna är ganska hög. Vi har talat med några av de yngsta.Foto: Marcus Gustafsson

Medelåldern bland de förtroendevalda i Svenska kyrkan är hög. Men det finns unga som ställer upp i kyrkovalet också. Vi har talat med några av de yngsta kandidaterna i årets kyrkoval om varför de kandiderar och vad de hoppas kunna driva för frågor.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkovalet
Du får rösta i kyrkovalet från det att du fyller 16 år, kandidera i valet från det att du är 18 år, men medelåldern på kandidaterna är ganska hög. Vi har talat med några av de yngsta.Foto: Marcus Gustafsson

Axel Göthberg

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan

21 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Lidingö församling

Axel Göthberg har tillsammans med fyra andra unga startat en ny lokal grupp för Partiolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk.

– Jag hade ingen kyrklig bakgrund, men konfirmerade mig och blev konfirmandledare .Sedan efter lumpen började jag jobba som extrapedagog i församlingen.

Varför ville du engagera dig?

– Det som fick bägaren att rinna över för mig och några andra unga ledarkollegor var att man inför budgetarbetet nästa år planerar att dra ner på antalet konfirmandplatser.

– Om mina barn konfirmerar sig vill jag att ungdomsverksamheten är lika levande framgent som den är i dag.

Frågor om barn och unga ligger Axel Göthberg varmt om hjärtat och han vill också att den prästgård som församlingen eventuellt ska sälja i stället görs om till lägergård.

 

Victoria Palmén

Kristdemokrater i Svenska kyrkan

22 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Falu pastorat

Hon har vuxit upp i en kristen familj, börjat i söndagsskola och därefter fortsatt i ungdomsgruppen. Engagemanget har alltid varit starkt, och nu kandiderar Victoria Palmén för Kristdemokrater i Svenska Kyrkan.

Varför vill du engagera dig?

– I ärlighetens namn snubblade jag in på detta. Politik har inte varit ett intresse hos mig, men jag värnar om kyrkans framtid och tycker att det är viktigt att den förvaltas och leds av personer med en brinnande tro som vill det bästa för kyrkan.

Victoria Palmén brinner för barn och ungdomar.

– För mig blev kyrkan en självklarhet redan när jag var barn. En trygg plats dit man fick komma precis som man var och alltid kunde känna sig hemma. Det har hjälpt, stärkt och tröstat mig under hela mitt liv och det är viktigt att också nästa generation ska känna sig hemma i kyrkan.

 

Albin Gilbertsson

Sverigedemokraterna

22 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Falköpings pastorat

Efter konfirmationen var han under två år fadder för de yngre konfirmanderna. Han kandiderar för Sverigedemokraterna.

– I min familj finns ingen som är aktivt troende .Det var i den åldern då man börjar fundera över svåra frågor som kyrkan blev viktig för mig.

Varför ville du engagera dig?

– Det är mycket i samhället som inte går åt rätt håll. Jag anser att barn- och ungdomsgrupperna är församlingarnas viktigaste verksamhet. Ska vi som samfund bevaras och stärkas gäller det att Svenska kyrkan blir bättre på att engagera ungdomar.

Albin Gilbertsson tror att Svenska kyrkan kan bidra till att minska den psykiska ohälsan bland barn och unga.

– Som konservativ ser jag det också som min plikt att bevara vår religion och våra kyrkor, som är vår nations och vår bygds gemensamma kulturarv, för kommande generationer.

 

Gülce Kilic

Socialdemokraterna

20 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Gävle församling

Hon har erfarenhet av kyrkans ungdomsaktiviteter, men har inte tidigare varit politiskt aktiv i Svenska kyrkan. Nu kandiderar hon för Socialdemokraterna.

Varför vill du engagera dig?

– Jag vill att Svenska kyrkan ska vara en trygg plats för varje enskild människa. I kyrkan finns det inte utrymme för hat och fientlighet. Här ska det bara finnas kärlek.

– För den öppna folkkyrka som vi strävar efter behövs att även ungas röster hörs, och att våra behov möts. Jag kan bidra med ett viktigt perspektiv, som ung i Svenska kyrkan.

Det är den öppna folkkyrkan, med solidaritet och demokratiska värderingarna i centrum, som Gülce Kilic vill vara med och kämpa för.

– Grundpelaren om alla människors lika värde ska prägla allt Svenska kyrkan gör. Den är till för alla och angår också alla.

 

Isak Folcker

Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna

21 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Växjö pastorat

Isak Folcker är uppväxt i Svenska kyrkan i Växjö där han har konfirmerat sig och varit konfirmandledare i olika perioder.

Sedan ett år tillbaka utbildar han sig till församlingspedagog. Han kandiderar för Miljöpartister i Svenska kyrkan De gröna.

Varför vill du engagera dig?

– Jag har valt att engagera mig i kyrkovalet för jag tycker att de behövs fler unga röster i kyrkans olika beslutandeorgan och jag vill vara en av de rösterna. Vi behöver en öppen kyrka, en kyrka som tänker på framtiden, en kyrka som tar ansvar för klimatet.

Isak Folckers viktigaste fråga är att Svenska Kyrkan behöver vara en kyrka som välkomnar alla in i sina rum oavsett bakgrund.

 

Agnes Kjellgren

Borgerligt alternativ

18 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Halmstads församling

Hon är uppvuxen i ett kristet hem och började som mycket liten i Svenska kyrkans söndagsskola. Nu kandiderar hon för Borgerligt alternativ.

Varför vill du engagera dig?

– Ibland kan kyrkan uppfattas som daterad och bakåtsträvande bland ungdomar. Jag engagerar mig för att ge en ny generation en röst i kyrkan.

Agnes Kjellgren är särskilt intresserad av frågor som kretsar kring församlingarnas roll och betydelse för ungdomsverksamhet och gemenskap.

– Under det senaste året med pandemin är det uppenbart att ungdomar behöver sammanhang för att kunna utforska världen, och kyrkan ger en fantastiska möjligheter att göra just det. 

 

Kristin Karlberg

Öppen kyrka - en kyrka för alla

21 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Stallarholmens församling

I samband med konfirationen fann Kristin Karlberg sin tro och hon kandiderar för Öppen kyrka – en kyrka för alla.

Varför vill du engagera dig?

– Jag har inte varit insatt i kyrkans frågor eller i kyrkovalet, men jag är aktiv i Stallarholmens församling och jag har alltid varit intresserad av de frågor Öppen Kyrka står för. När jag blev tillfrågad valde jag att tacka ja, det är alltid intressant att få vara med och förändra.

Frågor som alltid har följt med Kristin Karlberg är allas lika värde, självklarheten att alla människor har rätt att bli accepterade och vara en del av samhället.

– Jag tycker att Stallarholmens församling och kyrka är väldigt bra på det, att alla alltid är välkomna och att människors rättigheter bör prioriteras högt.

 

Kornelia Paulander

Centerpartiet

23 år, kandiderar till kyrkofullmäktige i Skellefteå pastorat

Hon har varit aktiv i Svenska kyrkan sedan barndomen då hon sjöng i kören, och församlingshemmet hade olika aktiviteter efter skolan.

I dag tar hon själv sina barn till öppna förskolan i kyrkan, och har under senare år gått en teckenspråkskurs där. Hon kandiderar för Centerpartiet.

Varför vill du engagera dig?

– För att jag tycker att kyrkan har så många viktiga funktioner i det svenska samhället och jag vill gärna vara en del av det arbetet. 

Kornelia Paulander vill arbeta för en öppen folkkyrka som är tillgänglig för alla. Att Svenska kyrkan finns tillgänglig i livets olika skeenden och är närvarande då behov av stöd finns vid kriser och sorg. Dels på samhällsnivå – i skolor och för grupper, dels för den enskilde individen. 

Fakta: Unga kandidater i kyrkovalet

  • Inför denna artikel gjordes en sökning i kandidatregistret efter kandidater som ställer upp i kyrkovalet, på församlingsnivå, födda åren 1998–2003 och som representerar nomineringsgrupper i kyrkomötet.
  • 167 kandidater motsvarade kriterierna.
  • Bara kandidater för nomineringsgrupper som har kandidater i åldersspannet har intervjuats i denna artikel.

Fakta: Kyrkovalet 2021

Antal kandidater födda 1998 eller senare:

Unga kandidater till kyrko­fullmäktige: 377 av 25 801.

Unga kandidater till kyrko­mötet: 35 av 2 856.

Unga kandidater till stifts­fullmäktige: 210 av 1 414.

 

Kyrkovalet 2021 jämfört med kyrkovalet 2001

Antal unika kandidater: 26 921 (2001: 52 973)

Antal mandat som ska tillsättas: 14 462 (2001: 36 049)

Medelålder, kandidater till kyrkomötet: 62 år (2001: 55 år)

Antal nomineringsgrupper som ställer upp: 605 (2001: 1 293)

Antal röstberättigade: 4 899 588 (2001: 5 974 787)