Hög polisnärvaro vid Stockholm Pride

Polisnärvaro utanför Pride house. Foto: Marcus Gustafsson

Hög polisnärvaro och väktare på flera programpunkter på Stockholm Pride. “Det är förvånansvärt många deltagare på plats”, säger Alex Wanngård, medarrangör av Kyrkorna på Pride.

Att Sverige befinner sig i ett säkerhetspolitiskt oroligt läge märks av. Inte minst på årets Stockholm Pride där många deltagare tillhör HBTQI och aktörer som Svenska kyrkan har en betydelsefull roll.

Två av arrangörerna för Kyrkorna på Pride, Alex Wanngård och Lina Landström, har diskuterat eventuell hotbild mer än tidigare inför veckan. När biskop Andreas Holmberg besöker Stockholm Pride under lördagen kommer till exempel säkerheten att vara förhöjd..

– Vi märker av den förhöjda säkerheten, men vi har inte fått någon oväntad besökare, säger Lina Landström

Stockholm pride 2023. Alex Wanngård och Lina Landström, arrangörer av Kyrkorna på pride.Foto: Marcus Gustafssson

Väktare på seminarium

Alex Wanngård konstaterar att tryggheten är högprioriterad vid programpunkter som är kopplade till Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan.

– Det är förvånansvärt många deltagare på plats och det är vi bara glada för. Det viktiga är att alla känner sig inkluderade.

Poliser cirkulerar både i lokalerna där seminarium äger rum och utanför området. Vid vissa programpunkter som bedöms beröra mer känsliga ämnen, likt Extremhögerns positionering av transpersoner som “den andre” tillsammans med stiftelsen Expos vd Daniel Poohl, är väktare på plats inne i lokalen.

Petra Bertilsson ser fram emot Pridetåget. Foto: Marcus Gustafsson

Besöker från Jönköping

Prästen Petra Bertilsson har åkt hit från Jönköping för att delta vid flera av veckans olika programpunkter. Den viktigaste delen är dock att gå med i Pridetåget på lördag.

– Jag är transperson. Det känns mer skakigt inför Pridetåget nu, men självklart kommer jag gå i det. Det är därför jag är här.

Mathias Persson. Foto Marcus Gustafsson

 Foto: Marcus Gustafsson

Positiv utveckling

Malmöbon Mathias Persson är medlem i Svenska kyrkan och engagerad i Pride. När Malmö pastorat bjöd in till samtal om polyamori vid fjolårets Malmö Pride väcktes starka känslor från omgivningen – allt från hejarop till ilska. 

I år valde Kyrkorna på Pride i Stockholm att ha ett panelsamtal om polyamori och tvåsamhetsnormen, vilket Mathias Persson lyssnade på. Han berättar för Kyrkans Tidning att han lever i polygamt förhållande.

Hur känns det att vara här i år?

– Det känns faktiskt tryggare än förra året vilket är väldigt positivt. Nu har polyamori diskuterats mer och fler vågar prata om det.

Fakta: Polyamori

Enligt svenska språknämnden innebär polyamori ”att ha flera kärleksrelationer samtidigt”. Polyamori förutsätter inget om sexuell läggning eller sexuell praktik. 

Källa: www.rfsu.se

Fakta: HBTQI

Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Trans handlar om könsidentitet och hur man uttrycker sitt kön. Många transpersoner identifierar sig inte med det kön man tilldelades vid födseln. 

Queer innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer.

Källa:rfsl

Rebecca Bornlid Lesseur

redaktionen@kyrkanstidning.se

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.