Det senaste kyrkomötet fattade det mycket omdebatterade beslutet att ”lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, även utifrån FN:s apartheidkonvention och Romstadgans skrivningar om apartheid, i internationella och ekumeniska organ”.
En av de människorättsorganisationer som motionärerna bakom förslaget i kyrkomötet hänvisade till var B'Tselem .
B'Tselem har nu, tillsammans med soldatorganisationen Breaking the silence, varit i Sverige efter inbjudan av Diakonia, Act Svenska kyrkan och Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen. De var här för att berätta om de människorättsbrott som organisationerna anser begås mot palestinier.
Kyrkomötets beslut är något de båda människorättsorganisationerna applåderar.
– Israel har ett legalt system som fungerar som apartheid, så det är helt rätt. Vi uppmuntrar alla former av stöd. Jag hoppas bara att Svenska kyrkan kommer att agera också, säger Sarit Michaeli, som arbetar för B'Tselem.
Bland kritikerna mot kyrkomötets beslut fanns flera judiska organisationer. Aron Verständig, ordförande för judiska centralrådet, sade till Kyrkans Tidning att det i den israeliska kontexten visserligen finns tuff kritik mot Israels politik, men att det är organisationer ”långt ut på vänsterkanten” som använder ordet ”apartheid.”
Sarit Michaeli från B'Tselem anser att man visst kan tala om apartheid utan att politiken behöver utövas på exakt samma sätt som i Sydafrika. Ordet apartheid kan förstås som en princip eller ett system där en grupp dominerar en annan.
– Men vilket ord man använder är inte viktigt. Det bästa sättet att motverka antisemitism är att uppmärksamma missförhållanden i Israel och inte gömma sig bakom ordet ”antisemit”.
Särskilt i fokus under människorättsorganisationernas besök i Sverige var bosättarnas våld, som enligt bägge organisationerna stöds av hela det politiska systemet i Israel.
– Det här är ett pågående hot inte bara mot utsatta palestinier. Våldet undergräver också moralen hos de soldater som antingen tvingas delta i våldet eller passivt se på. För det är inte bara bosättarna, utan också armén, som använder dödligt våld på Västbanken och i Gaza, säger Ori Givati, från Breaking the silence.
– Samtidigt ska vi inte glömma att många israeler är starkt emot ockupationen. Men de upplever att de har svårt att påverka politiken, för det finns ett djupt förnekande i Israel.
Påverkansarbetet i utlandet är minst lika viktigt som på hemmaplan, anser organisationerna. Och mycket av kritiken mot dem handlar om att de ”hänger ut” Israel i världen.
– Men det är inte bara rätt att göra det, utan helt nödvändigt. Det här är ju dåligt för oss israeler också. Samhället militariseras och våldet sprider sig till andra minoriteter och genomsyrar allt.