Kafé för hbtqi-personer startar i Strängnäs domkyrkoförsamling

Församlingspedagog Ann-Charlott Ståhlberg har tagit initiativet till Café Paradiset för hbtqi-personer i Strängnäs domkyrkoförsamling. Första kvällen blev mycket lyckad. Foto: Privat

En plats för att prata tro, liv och annat som är viktigt i livet, och samtidigt mötas över enklare mat. När Strängnäs domkyrkoförsamling startar hbtqi-café är förhoppningen att skapa en mötesplats dit alla kan komma precis som de är.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Församlingspedagog Ann-Charlott Ståhlberg har tagit initiativet till Café Paradiset för hbtqi-personer i Strängnäs domkyrkoförsamling. Första kvällen blev mycket lyckad. Foto: Privat

Ett kafé för hbtqi-personer öppnar för första gången i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, på initiativ av församlingspedagogen Ann-Charlott Ståhlberg.

– Det kanske inte är så lätt som 17-åring att komma ut som trans eller vara 45-årig man som inte klivit ur garderoben på sin arbetsplats. Och kyrkan ska vara öppen för alla, säger hon till P4 Sörmland.

Tanken är att hålla öppet några kvällar under våren för att se hur stort intresset är. Även vänner och familj till hbtqi-personer är välkomna. Att fika tilllsammans är viktigt, menar Ann-Charlott Ståhlberg.

– Jag tror att det underlättar att samtala med någon med en kopp kaffe i handen, än att man bara sitter och stirrar på varandra. Så det är viktigt för mig.
Att det finns ett behov av en mötesplats är hon helt övertygad om. Hon har tidigare arbetat med en liknande verksamhet, och märkte då hur det kom människor långt ifrån för att vara med. 

– Det finns ett stort behov av fler sådana här mötesplatser. 

Och att det är kyrkan som tar inititativ till en trygg plats att träffas och prata, trots att det kanske inte är första stället man som hbtqi-person tänker på, är viktigt.

– Just för att bryta de där normerna. Vill du vara Gösta på ditt arbete på vardagar, men Gunilla på söndag förmiddag i kyrkan, så ska det vara helt okej, säger Ann-Charlott Ståhlberg till P4 Sörmland.

Till sin hjälp har hon kafévärden Charlie Watz. Hittills har kaféet hållit öppet en kväll, den 24 februari. 

– Det kom tio personer, så vi blev tolv totalt. Den yngsta som kom var 16 år och den äldsta 77 år. Det var helt fantastiskt, en kväll med mat och gemenskap och många samtal om allt och inget – det som kallas livet. Kvällen avslutades med en stilla mässa, som hålls varje torsdag i domkyrkan, för de som ville. En helt fantastisk kväll och start på verksamheten, säger Ann-Charlott Ståhlberg.

Två kvällar till, i mars och i maj, är planerade under våren.