Stötta och peppa med kristet mentorskap

Sué Daven och Tina Lindgren har funnit varandra genom kristet mentorskap. Sue är medvandrare åt Tina sedan snart tre år, nu har deras relation övergått i vänskap. Foto: Eva Kihlström

Kummelby kyrka i Sollentuna satsar på kristet mentorskap. Det handlar om att lyssna, stötta och peppa en annan person under en bestämd tidsperiod.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Sué Daven och Tina Lindgren har funnit varandra genom kristet mentorskap. Sue är medvandrare åt Tina sedan snart tre år, nu har deras relation övergått i vänskap. Foto: Eva Kihlström
Varför kristet mentorskap?

Gemenskapen fördjupas bland församlingens medlemmar, att bygga relationer är att bygga församling.

Kan vi stötta och hjälpa varandra som individer så att vi kan växa och utvecklas på ett heltäckande plan. Mentorskap brukar annars mest förekomma inom idrott, jobb eller utbildning, med fokus på kropp och psyke. Här har vi en dimension till, vår kristna tro.

Det ena utesluter inte det andra. Kristet mentorskap är ett komplement i församlingen. Den som behöver  mer professionell hjälp slussas vi vidare till diakon, präst eller psykolog.

För vem?

Behov av en mentor kan finnas hos den som har det lite tufft, hos den som är ny i tron eller hos den som behöver uppmuntran i sitt kristna liv.

Vid stora övergångar i livet, som när barnen flyttar hemifrån eller man går i pension, kan det också vara skönt att ha någon utomstående att tala med.

Hur gör man?

Bilda ett team på exempelvis fyra frivilliga, män och kvinnor, i olika åldrar.

Ett utbildningsmaterial kan beställas genom mejl till sueochkjell.daven@gmail.com

Ha utbildningsdag, gärna en lördag, med manualen som stöd . Bjud både den som vill ha en mentor och den som vill bli mentor. 

✔ Låt alla intresserade skriva upp sig på en lista. Den som vill ha en mentor kan själv fråga någon, eller vända sig till teamet . Om matchningen inte stämmer, får man hitta någon annan.

Uppföljningsträffar för mentorer 2–3 gånger per år, då glädjeämnen och svårigheter tas upp.

Viktigt att tänka på

✔ Sekretess är viktigt!  Familjekänsla i församlingen är bra, men inte så att ”alla vet allt om alla”. 

✔ En mentor ska i första hand erbjuda ett lyssnande öra, inte lösa en annan människas hela livssituation.

Att vara mentor

✔ Att ge av tid, erfarenheter och kunskaper.

✔ Bygga en relation med en annan person som är till nytta och glädje för honom/henne.

✔ Be för personen.

Att ha en mentor

✔ Bjuda in en medmänniska för att ta emot tid, stöd och förståelse. Få ett bollplank och veta att personen finns där under en bestämd tid.

✔​​​​​​​ Helst minst ett år. Börja med tre månader, gör sen en översyn om ni ska fortsätta. Utvärdera varje halvår. Bestäm om ni ska mötas en gång i månaden, var 14:e dag eller veckovis. 45–90 minuter per gång är rimligt.