En av frågorna som väckt debatt inför kyrkomötet är förslaget om att göra anslutningen till det nationella lönecentret tvingande. Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om att Åsa Ingårda (C), ersättare i kyrkostyrelsen, var den enda av ledamöterna som motsatte sig förslaget när det behandlades. Efter det har hon fått reaktioner från flera församlingar, som känt sig överkörda i bredningen, säger hon.
– Vi håller på att bygga upp en apparat med nationella direktiv åt de lokala församlingarna. Fast vi har sagt att den lokala nivån är den grundläggande enheten i vår kyrka.
Åsa Ingårda motsätter sig förslaget, men tycker också att det är problematiskt att ett kyrkomöte med svag representation från vissa stift, ska beslut om det.
– Majoriteten av våra församlingar finns i glesbygd och på landsbygd, finns ens till exempel S som en nomineringsgrupp där? Jag upplever en stark skevhet. Den har vi att hantera i alla grupper.
– Men utifrån de diskussioner som jag funnits i så känns det som att uppdraget för det här kyrkomötet kommer bli att förbereda hur de här frågorna ska hanteras nästa gång.
Kyrkomötets ordförande Karin Perers säger att ingen önskar ett kyrkomöte i litet format och att man nu gör det bästa under rådande pandemi. I enlighet med Svenska kyrkans ordning är det nomineringsgrupperna som fört fram kandidaterna till kyrkomötet, utifrån mandatfördelningen från valet 2017.
– Jag har inga som helst kommentar till det urval som har skett utan litar helt på den representativa demokratin.