Kyrkohandboken stoppar populär barngudstjänst

Tombolahjul för gudstjänst

Tombolahjulets tid är ute - det strider mot kyrkoordningen. Foto: Marcus Gustafsson 

I Masthuggskyrkan har ett tombolahjul bestämt gudstjänstordningen, till barnens stora jubel. Men nu måste hjulet bort och gudstjänsten förändras.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Tombolahjul för gudstjänst

Tombolahjulets tid är ute - det strider mot kyrkoordningen. Foto: Marcus Gustafsson 

Kyrkans Tidning besökte förra året Masthuggskyrkan i Göteborg, som varje månad firar en populär gudstjänst främst riktad till barn och familjer. En central del av den gudstjänsten har varit tombolahjulet som avgjort i vilken ordning de olika momenten ska följa efter varandra. Inför varje nytt moment snurrar ett barn på hjulet, och det visar sedan om det blir till exempel predikan eller procession. 

Detta är brott mot kyrkohandboken, som slår fast att en gudstjänst ska följa en fastställd ordning. Masthuggs församling ansökte 2022 och fick en tvåårig dispens hos domkapitlet i Göteborgs stift för att utveckla barnens gudstjänst. Under prövoperioden fick huvudgudstjänsten sammanlysas med grannförsamlingens huvudgudstjänst när barnens gudstjänst firades. 

Ingen mer dispens

Enligt församlingsherde Marika Palmdahl har man efter kontakter med stiftet förstått att församlingen kanske inte skulle få dispens ytterligare en period. Församlingen avstod därför från att göra en ny formell ansökan och väljer nu att förändra gudstjänsten så att den följer kyrkohandboken. Församlingen har fått hösten på sig att utveckla en barnens gudstjänst som följer en gudstjänsts grundmönster.

Predikan eller psalmsång har avgjorts av tombolahjulet. Inför varje nytt moment i gudstjänsten har ett barn fått snurra på hjulet och utfallet har avgjort vad som skett härnäst. Foto: Marcus Gustafsson 

- Kyrkomötet har tagit beslut om att barnen har en särställning i kyrkan, och vi har hittat ett sätt att fira gudstjänst på ett sätt som barnen älskar. Sedan finns det en gudstjänstordning, som vi också vill respektera. De två målen krockar, säger hon.

Principiellt viktigt

Marika Palmdahl säger att man har ett gott samtal med stiftet.

- Jag har hela tiden vetat att det vi gör är på gränsen eller utanför gränsen. En del församlingar hade kanske inte varit så noga med dispensen, men det har vi varit, säger hon.

En lösning skulle vara att inte kalla barnens gudstjänst en gudstjänst utan en samling. 

- Men då förlorar man något enligt mig. Jag tycker det är principiellt viktigt att barnens gudstjänst är församlingens söndagsgudstjänst.

Gudstjänst kan utvecklas

Cecilia Nyholm, chef för enheten för församlingsutveckling på Göteborgs stift, skriver i ett mejl till Kyrkans Tidning att det finns en grundstruktur i gudstjänsten enligt kyrkohandboken, men att det finns stor frihet att utforma varje enskilt skeende.

– Under projektperioden och fortsättningsvis står stiftet till förfogande med stöd till Masthuggs församling om hur de kan arbeta för att barnens gudstjänst kan utvecklas från att vara ett projekt till att inkludera och ge möjlighet för barn och vuxna att växa i tro i församlingens allmänna gudstjänst.

Den populära gudstjänsten för barn och familjer firas en gång i månaden i Masthuggskyrkan i Göteborg. Foto: Marcus Gustafsson