Kyrkoherde slutar efter bagerikonkurs i Mjölby

Kyrkoherden Fredrik Lennman slutar. Foto: Lisbeth Nilsson, Annelie Sylvan, Getty

Ett femtiotal medlemmar i Svenska kyrkan i Folkungabygdens pastorat är kritiska till hur kyrkoherde Fredrik Lennman och ordföranden i holdingbolaget Leif Larsson hanterat Wienerbageriet, konkursen och jävssituationer i pastoratet.

Nu avgår kyrkoherde Fredrik Lennman.

På kyrkorådets möte i måndags överlämnades en namninsamling med ett femtiotal namnunderskifter som lämnats in till kansliet. I skrivelsen krävdes att kyrkoherde Fredrik Lennman och Leif Larsson, ordförande i holdingbolaget samt ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkorådet, skulle avgå.

– Jag säger inte upp mig på grund av alla tidningsskriverier eller namninsamlingar utan snarare tvärtom, skriver Fredrik Lennman i det mejl som gick ut till de anställda, dagen efter kyrkorådets sammanträde.

Nästa år fyller Fredrik Lennman 65 år och kyrkorådets ordförande har bett honom vara kvar till dess att en ny kyrkoherde är rekryterad. Fredrik Lennman blir alltså kvar till den 1 februari eller 1 mars nästa år.

Leif Larsson vill inte kommentera avgångskravet efter kritiken mot att han sitter på flera stolar.

– Jag vill inte diskutera den frågan nu, säger Leif Larsson.

Bakgrunden är att pastoratet bildade bolag och i fjol köpte ett bageri och kafé. Kyrkans holdingbolag i Folkungabygden AB kom att ägas av kyrkofullmäktige. I holdingbolaget finns bland annat dotterbolaget Mat i Folkungabygden, alltså Wienerbageriet. Pastoratet lånade ut köpeskillingen till bageriet och pengarna skulle betalas tillbaka. I somras försattes dock bageriet i konkurs.

Reaktionerna från flera av pastoratets medlemmar lät inte vänta på sig. Bland annat överklagade ombudet Torbjörn Lindhe, jurist med inriktning mot korruptionsfrågor, besluten om ägartillskott på 1,9 miljoner kronor trots att konkursen var nära. Även en extern utredning, förtydligande av bland annat jävsfrågorna och hur olika kostnader bokförts krävdes.

– Medlemmar i Folkungabygdens pastorat har ifrågasatt om personer i pastoratets bolagsstyrelser är jäviga när de också sitter i kyrkorådet och kyrkofullmäktige och beslutar i olika roller. Besluten i kyrkoråd och kyrkofullmäktige skulle därmed kunna undanröjas på grund av jäv. Under alla former är det väldigt olämpligt, säger Torbjörn Lindhe. 

I Folkungabygdens pastorat har samma personer som deltagit i bolagens styrelsemöten, där aktieägartillskott krävts, även deltagit som ledamöter i möten med kyrkoråd och kyrkofullmäktige.

– Detta har ifrågasatts i samband med överklaganden av kyrkofullmäktiges beslut. Beslut i bolagens styrelser eller i kyrkoråd kan inte överklagas av enskilda medlemmar i pastoratet. Det finns alltså ingen möjlighet att åberopa jäv i styrelsen och kyrkoråd, säger Torbjörn Lindhe.

– Det är som att en företagsperson i egenskap av styrelseledamot ansöker om lån i en bank där samma person också sitter i bankens styrelse. Det skulle antagligen inte godkännas och personen skulle få lämna styrelsemöten i banken under handläggning och beslut, säger Torbjörn Lindhe och vill få svar på bland annat:

  • Vad säger kyrkoordningen om jäv när det gäller personer som sitter i bolagsstyrelser som hör till kyrkan och som också sitter i kyrkoråd?
  • Bör kyrkoordningen kompletteras med jävsregler avseende näringsverksamhet?
  • Finns andra möjligheter att förhindra att samma personer agerar i olika egenskaper?
  • Finns särskilda regler för en kyrkoherde som antingen är VD, styrelseordförande eller ledamot i bolag som hör till kyrkan och som är självskriven ledamot i kyrkoråd och som samtidigt har en samlad kontroll av hela kyrkans verksamhet?

Fredrik Nilsson, enhetschef på juridiska enheten på kyrkokansliets rättsavdelning, hänvisar till Överklagandenämndens beslut 2006/17 där det konstateras att det inte finns någon bestämmelse om ställföreträdarjäv i kyrkoordningen. 

"En kyrkonämnd beslutade att vissa ledamöter inte skulle få delta i beslut rörande ett av samfälligheten ägt aktiebolag på grund av att de var ställföreträdare i bolaget. Beslutet upphävdes då kyrkoordningen avsiktligen inte innehåller någon bestämmelse om ställföreträdarjäv. Enbart att vara ledamot i en bolags-, förenings- eller stiftelsestyrelse leder inte till ställföreträdarjäv."

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift