Skut-prästen i Hongkong: Alla tänker på coronaviruset

Folkmassor med munskydd i Hongkong på fredagen inför firandet av det kinesiska nyåret. Till höger Gustav Jacobsson, "jag vill inte utsätta mig för risker och går också med munskydd förstås". Foto: Kin Cheung/AP/TT

Gustav Jacobsson är Svenska kyrkans ambulerande präst i Kina, Taiwan och Hongkong. Han säger att alla i hela området tänker på utbrottet av coronaviruset.

Vi har två sjukdomsfall i Hongkong som är konstaterade och ett hundratals misstänkta fall som har isolerats. Jättemånga är inlagda och resurserna för isoleringsavdelningarna börjar ta slut.

När han var på besök på Ikea tidigare under dagen berättar han att omkring 70 procent bar munskydd.

– Och nu har alla det. Det har tagit slut i affärerna och de som har kvar tar ut ockerpriser. I allra högsta grad tänker alla i Kina hur man ska kunna skydda sig i det här läget. Hongkong upplevde sars-viruset och minns hur den perioden var.

Han säger att det finns omkring 6 000 svenskar i Kinaområdet, varav cirka 2 000 befinner sig i Hongkong. I Shanghai är siffran också 2 000. I Peking finns 700 svenskar och i Taipei 300, men det finns även svenskar på andra platser i Kina.

– Men de här städerna är våra verksamhetsplatser, och jag åker dit för att träffa svenskar och hålla gudstjänster. Men nu har de stängt kyrkan i Shanghai där vi skulle ha vår kommande gudstjänst.

Det gäller för alla internationella kyrkor i staden och han säger att han också har hört att buddhistiska tempel och inhemska kristna kyrkor stängts.

– Man vill inte ha folksamlingar och att man helst ska stanna hemma för att isolera smittan.

Hur känner du inför att kyrkan stänger i en kris?

– Vi som svenskar tänker att vi ska ha full tillgång till kyrkan och att den ska vara öppen under kristider. Men det är hälsodepartementet som stängt offentliga byggnader.

Flera miljonstäder är nu blockerade så att man varken kan resa dit eller därifrån med allmänna färdmedel, förklarar han vidare.

– I kväll firas nyårsafton och för Kinas del hade det här utbrottet aldrig kunnat komma mer olägligt. Det kan jämföras som vårt julfirande – man åker och hälsar på släktingar. Det är som att julen skulle ställas in för oss. Tänk att inte få resa till nära och kära.

Gustav och Eva Jacobsson jobbar tillsammans. Eva Jacobsson är för tillfället i Sverige.

Dessutom är den här veckan kanske den enda semesterperioden som arbetare har, berättar han vidare.

– Alla resor har varit fullbokade och så plötsligt får man inte resa. Det är sorgligt för människorna som längtat.

Kommande vecka är en stor resevecka och han säger att det också finns svenskar som åker hem till Sverige, speciellt eftersom skolorna håller ledigt.

– Det är klart att resandet är en oerhörd risk. Både att smittas själva men också att smitta andra, säger han.

– Det går att resa från Shanghai till Sverige fortfarande men det finns alldeles säkert också svenskar i Kina som inte kan åka just nu.

På flera flygplatser finns olika system för att kontrollera hur passagerare mår, förklarar han vidare.

– De kollar febertemperatur och scannar alla noga. De använder också en isolerad terminal.

I Hongkong är flygplatsen öppen och tågen går som vanligt, förutom att man inte kan resa till de stängda städerna i Kina, enligt Gustav Jacobsson.

– Det är många som bor här som har rötter i Kina och som nu vill resa för att vara med sina anhöriga.

Men växer utbrottet kan även flygplatsen där komma att stängas.

Har Svenska kyrkan diskuterat att ta hem dig?

– Inget jag har hört än. Än så länge finns det ingen rekommendation att lämna Hongkong.

Han tillägger:

– Och ska jag vara riktigt ärlig så skulle jag inte vilja åka varken till flygplatsen eller till tågstationen. Jag väljer också bilen i stället för tunnelbanan och går bara till affärer om jag måste.

Han berättar att han på torsdagen skrivit till sin chef att de nu måste se över hans planerade resor inom verksamhetsområdet.

– Jag vill inte utsätta mig för risker och går också med munskydd förstås.

Är du rädd?

– Jag är inte en person som blir rädd, men man måste vara klok och inte utsätta sig för risker i onödan. Studentgruppen träffades till exempel i går och alla hade på sig munskydd och tvättade händerna noga. Det har blivit en rutin.

Han säger att de alla uppmanar varandra att vara försiktiga och att använda munskydd.

– Jag inväntar uppgifter på hur det här utvecklar sig och hoppas att det tar slut så fort som möjligt.

Firar du in nyåret i kväll?

– Nej, det gör jag inte. Jag stannar hemma och går inte ut. Det får bli en lugn nyårsafton och jag tror också att fyrverkerierna är inställda.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.