Lutherska världsförbundet (LVF) fördömer i ett pressmeddelande den ryska militärens framfart i Ukraina och anfallet började natten mot den 24 februari 2022 och kräver de ryska trupperna ska dras tillbaka för att få ett slut på konflikten.
Tillsammans med de reformerade kyrkornas världsgemenskap (WCRC), Europeiska kyrkokonferensen (CEC) och World Methodist Council (WMC) uppmanar de till fredsböner för folket i Ukraina.
På askonsdagen den 2 mars planeras för en gemensam bönegudstjänst online för kristna i och omkring Ukraina.
– Jesus kallar oss till att vara hoppets budbärare som arbetar för fred. Som kristna kyrkor uppmanar vi därför till en omedelbar nedtrappning av denna konflikt, så att människor i Ukrainas liv, mänskliga rättigheter och värdighet skyddas, säger LVF:s generalsekreterare Anne Burghardt i pressmeddelandet.
– Det här är en tid för kyrkorna i Europa och globalt att forma en stark allians av solidaritet med människor som är rädda för effekterna av ett krig i Ukraina. Det här är en tid för att samlas i bön för de människor som har makten att fatta beslut som kan rädda liv och möjliggöra fred”, säger CECs generalsekreterare Jørgen Skov Sørensen i ett pressmeddelande från CEC.
Även Kyrkornas världsråd uppmanar till bön för Ukraina på sin hemsida. I ett uttlande undertecknat av generalsekreterare Ioan Sauca fördöms all användning av väpnat våld och han kräver ett omedelbart slut på de väpnade insatserna.
”Vi är starkt övertygade om att dialog – baserad på folkrättens principer och med respekt för etablerade nationsgränser – är den rätta vägen för att lösa spänningarna i Ukraina” skriver Ioan Sauca.
När kyrkornas världsråds centralkommitté möttes i mitten av februari fanns det ett förslag på bordet om att ställa sig bakom en rapport om situationen i Ukraina, Ryssland och Belarus. Men efter protester från den ryskortodoxa kyrkan ströks dessa skrivningar, rapporterar tidningen Sändaren.
– Det var smärtsamt för många av oss att vi inte kunde uttala oss gemensamt på något sätt när vi möttes med hela centralkommittén, skriver Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd och ledamot i Kyrkornas världsråds centralkommitté, i ett mejlsvar till Kyrkans Tidning.